OSLO 20161124. Hans Lysglimt Johansen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Det politiske partiet Alliansens leder har anklaget senterets ledere for alvorlige straffbare handlinger. De varsler nå søksmål.

«I en rekke ytringer som fremstår som fremsatt av deg via Internett – herunder form av skriftlige ytringer på Twitter og Facebook og muntlige ytringer video lastet opp på Facebook har du blant annet formidlet beskyldninger om at ARS, Rune Berglund Steen og Ervin Kohn oppfordrer til, organiserer og koordinerer straffbare handlinger vold – begått av tredjepersoner,» heter det i et varsel til Lysglimt skrevet av advokat Jon Wessel-Aas.

Advokaten mener at påstandene mot Antirasistisk Senter og deres leder og nestleder Rune Berglund Steen og Ervin Kohn er «egnet til å krenke deres omdømme». I et forslag til en minnelig løsning, foreslår Wessel-Aas at Lysglimt sletter påstandene, beklager og betaler 150.000 kroner i oppreising. Hvis ikke risikerer han altså et søksmål mot seg.

annonse

Varselet om søksmål er skrevet av advokat Jon Wessel-Aas, på vegne av Antirasistisk Senter. Han skriver at det er snakk om påstander om «alvorlige straffbare handlinger», noe som bekreftes av Lysglimts egne ytringer, der han gjentatte ganger viser til straffebestemmelsen om organisert kriminalitet, og omtaler mine klienter som «kriminelle».

Les også: Alliansen politianmelder Antirasistisk Senter for «mafiavirksomhet»

Vil avvise

annonse

Hans J. Lysglimt har ikke ønsket å kommentere saken overfor Resett, men opplyser at han vil avvise kravet.

En av ytringene som advokat Jon Wessel-Aas i sitt skriv viser til, er et intervju med Resett i oktober i fjor, der Lysglimt sier at han har anmeldt Antirasistisk Senter for «mafiavirksomhet». I sitt skriv viser Wessel-Aas til at anmeldelsene til Lysglimt er henlagt av politiet.

– De påtalte ytringene går langt utenfor slik hard politisk meningsmotstand som også ARS og dets representanter selvsagt må finne seg i. Her er det tale om spredning av beskyldninger om at ARS organiserer voldelige angrep på meningsmotstandere. Dette er ikke bare usant, det er potensielt farlig for ARS’ representanter, når disse påstandene spres i den konteksten Johansen setter dem inn i, der han blant annet kobler dem med hatefulle, antisemittiske konspirasjonsteorier som han gir jødiske Ervin Kohn en rolle i, sier advokat Wessel-Aas i en kommmentar til Resett.

Rune Berglund Steen opplyser til Resett at Antirasistisk senter ikke vil gi uttalelser til nettavisen.

Resett har valgt ikke å gjengi de konkrete ytringene til Lysglimt som danner grunnlag for søksmålet.

Les også: Antirasistisk Senter vil hindre partiet Alliansen i å delta på Arendalsuka

Overrasket

Resetts redaktør Helge Lurås sier i en kommentar at han er overrasket over at Rune Berglund Steen ikke besvarte Resetts forespørsel om å kommentere Lysglimt Johansens uttalelser da anmeldelsen ble omtalt i oktober.

annonse

– Vi purret gjentatte ganger for å tilby samtidig imøtegåelse, men hørte aldri noe fra ARS-lederen, sier Lurås.

Han understreker at uttalelsene til Lysglimt står for hans egen regning.

Voldsomme beskyldninger

Det er imidlertid ikke bare Antirasistisk Senter som har blitt utsatt for oppsiktsvekkende retorikk fra Hans J. Lysglimt. Som Resett tidligere har omtalt, har han blant annet hevdet at «Høyre er kuppet og kontrollert av jødiske interesser». Han har også rost nazigruppen Nordisk Motstandsfront og kalt Holocaust «et propagandagrep». I et annet innlegg etterlyser han et «oppgjør med jødene». Uttalelsene har fått stor oppmerksomhet og møtt mye fordømmelse på sosiale medier, også fra representanter for den innvandringskritiske høyresiden.

– Dette minner veldig om antisemittisme. Hvis Lysglimt Johansen faktisk tror dette, har det rablet for ham. Og hvis han bare kaster det ut for å få oppmerksomhet, er det like ille. Det latente jødehatet i Vesten er reelt, og vi må passe på at den type holdninger ikke gjenoppstår, sa Resett-redaktør Helge Lurås i en kommentar i desember.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon