– Jeg mener dette er en dramatisk utvikling. Det sier noe om at Facebook har mistet grepet, spesielt blant unge, og har på rekordtid blitt et gamlismedium, sier markedsdirektør Ingvar Sandvik i Kantar Media til Kampanje.com.
En undersøkelse Kantar Media gjennomførte i desember viser at hele 43 prosent av befolkningen i alderen 15 til 29 år bruker mindre tid på Facebook, mens bare 6 prosent i sier de bruker Facebook mer.
Samtidig viser undersøkelsen at 74 prosent av befolkningen bruker Facebook daglig, en nedgang fra 79 prosent ett år tidligere. Spesielt menn bruker Facebook mindre enn før.
Les også: Kan du vise ditt ansikt Facebook-sjef?
28 prosent svarer at de bruker Facebook mindre, mens 18 prosent sier de bruker mer tid på plattformen. Halvparten av ungdommene sier de publiserer færre statusoppdateringer enn for ett år siden.
En annen del av undersøkelsen dreier seg om bruk av internett. Her svarer hele 55 prosent at de bruker for mye tid på nettet. 16 prosent sier de bruker mer enn seks timer på internett daglig, og mobiltelefonen er hovedårsaken.
Studien er publisert i Science Advance. Den har fulgt 2.711 Facebook-brukere gjennom presidentvalgkampen i 2016. Etter valget sa 49 prosent av dem seg villige til å dele sine profildata.
Les også: Shurika Hansen utestengt fra Facebook for sine politiske ytringer om islam
Forskerne fra Princeton University og New York University har sammenlignet ulike artikler opp mot en rekke internettsider, som respondentene har delt på Facebook.
I studien framkommer det at mindre enn 8,5 prosent av personene har delt en internettartikkel som inneholder falske nyheter. Men av dem som delte falske nyheter, var det en større andel eldre, som i tillegg definerer seg selv for å være på den konservative siden av den politiske skalaen.
Uavhengig av politisk tilhørighet deler eldre over 65 år nesten sju ganger så mange artikler fra «fake news»-nettsteder som dem som er mellom 18 og 29 år.
– Ingen andre demografiske kjennetegn enn alder ser ut til å ha en varig effekt på å dele falske nyheter, skriver forskerne bak studien, som er ledet av professor i politikk Andrew Guess ved Princeton University.
Ifølge forskerne kan det være mulig at en stor del amerikanere i 60-årene mangler nødvendig digital forståelse til å avgjøre artiklers pålitelighet.
Selv om studien fant at republikanere i større grad enn demokrater deler falske nyheter, kan dette også bli forklart med at mange av de falske artiklene under valgkampen omhandlet president Donald Trump.
(©NTB)