Illustrasjonsbilde. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Selvfølgelig skal kvinner og menn ha samme muligheter, men det betyr ikke at dersom menn og kvinner gjør de samme oppgaver så blir resultatet det samme. Menn er gode på noe, og kvinner er gode på noe – generelt sett.

annonse

Som kvinnelig pioner i forsvaret har jeg selvfølgelig meninger om kvinner i forsvaret. En debatt som har pågått i ufattelige 40 år (!) og som blusser opp igjen ved jevne mellomrom. Det fremstår – igjen – som om ingen har lært noen ting. Overgrep, maktmisbruk, seksuell trakassering, usynliggjøring og alle de hersketeknikkene som Berit Aas satt ord på for lenge siden dukker opp igjen som troll-av-eske.

Det er urovekkende at forsvarets ledelse og politikere, som er arkitektene bak eksperimentet – for et eksperiment med unge menneskers liv er hva det er – gir uttrykk for å være overrasket og kappes om å vise avsky, men samtidig og i sedvanlig stil ikke har noen forslag til avbøtende tiltak. Det som synes å være tiltak, om den kan kalles det, er mer press på individene. Mer dekonstruksjon av naturlig tilbøyelighet i en klar postmoderne alle-skal-være-like-ånd? De som ikke er enige bringes til taushet.

Bare den som er selektivt døv og blind kan bli overrasket over at menn oppfører seg som menn og at kvinner oppfører seg som kvinner.

Les også: Forsvarets Forum setter fokus på seksualitet og trakassering. Blir Forsvarets stridsevne bedre av disse konfliktene?

annonse
annonse

Alle kan ikke, kollektivt, oppdras til være selvdisiplinerte, veltalende, høflige og uselviske. De grove, de som mangler selvdisiplin, som er uhøflige, har et vulgært språk, er egoistiske, de vil alltid være der og det ser faktisk ut til at de blir stadig flere. Har forsvarets ledelse til hensikt å bare akseptere den første gruppen? Vel, det virker – fortsatt – ikke og hadde det vært mulig vil man da få de beste offiserer og soldater? Se, det er et annet spørsmål. Kort konkludert, dette sosiale eksperimentet virker ikke.

Når nylig allmennverneplikt ble innført fikk eksperimentet en ny dimensjon

Eksperimentet får nå konsekvenser for langt flere. Og, eksperimentet er endog ført videre – uten klare indikasjoner på suksess og uten annen drivkraft enn ideologi – nå skal f.eks. gutter og jenter sove på samme rom. Hvilken besatt person kan finne på noe slikt og hva kan begrunnelsen være for en slik avgjørelse? Det blir hevdet at det er fordi kvinner og menn er helt like, ja, faktisk blir som brødre og søstre og slik skal de lære å respektere hverandre og samarbeide.

Les også: Kvinner, politisk korrekthet og KNM Helge Ingstad

Og, på denne måten skulle det sosiale eksperimentet videreføres uten at det skulle koste noe i kroner og øre. Slik har det blitt fremstilt, i ekte postmodernistisk likhetsånd. «We are all in this together». Noen tror faktisk at urgamle instinkt lagt ned i kvinners og menns biologi kan overstyres av ideologi og ønsketenkning. Det er galskap og ufattelig arroganse å tro at man i et mikrosekund av planetens historie kan omforme mennesket. Hva eksperimentet gjør med menneskene ser ikke ut til å affisere ideologene det minste og hva verre er spiller faktisk mange på lag.  

Ikke likestilling, men like verd

Kvinner fortjener faktisk å bli sett på som kvinner og som forskjellige fra menn. I desember leste jeg en artikkel fra NRK om unge kvinner som ønsker å være hjemme hos barna sine når de er små. Disse kvinnene vet hva det er å leve kvinneliv. De kjenner på dette hver dag og velger å leve typiske kvinneliv. Jeg vil heie på dem, hurra for disse kvinnene! Ja, endog vil jeg heie på meg selv.

Jeg gjorde det samme, men først etter at sjøforsvarets ledelse ville beordre meg og min 9 måneder gamle sønn fra Oslo til Bodø. Da hadde jeg vært i marinen i 12 år, gått befalsskole og krigsskole, hatt sjøtjeneste og jobbet som seksjonssjef i Forsvarets Overkommando i 4 år. Likevel ble jeg fortalt at jeg måtte til Bodø for å bevise hva jeg dugde til.

«De ønsket å bli kvitt deg» sa nettopp en bekjent og det er nok nærmere sannheten. Uansett, jeg hadde fått nok. Ikke ville og kunne jeg flytte med et spebarn. Jeg hadde ønsket et barn og hadde fått et barn og ville være hjemme hos barnet mitt. Valget ble nå lett for meg og jeg valgte å søke avskjed. Jeg vet hva jeg ofret. I likhet med de unge mødrene jeg leser om i artikkelen så ble livet ensomt og jeg mistet faktisk venner pga. valget jeg tok.

Tenk hva det ville bety for ti-tusener av unge jenter å bli fortalt at noen faktisk ser dem – ser deres kvinneliv og ser at de er verdifulle og samtidig ser at de er annerledes enn menn? Isteden, blir unge jenter av politikerne fortalt: Vi ser dere ikke, for oss er dere som gutter. Vi vil ikke behandle dere som kvinner, men som gutter. Deres inntreden i forsvaret skal ikke koste noe, dere er ikke likeverdige, men «det samme som» gutter og det er alt vi vil høre om og se.

Kvinner og menn er forskjellige 

Den som måtte tro eller mene at kvinner og menn er like er enten utilgivelig naive eller fullstendig besatt av ideologi. Menn og kvinner kan ikke gjøre akkurat de samme oppgavene og i enhver situasjon. Hvilket er en absolutt absurd tanke i en absurd utopisk og faktisk kommunistisk verden – der alle er like, alle skal tjener like mye, alle skal ha like mye utdanning, ha samme hudfarge og ikke minst, ha samme tanker, meninger og idealer.

I dag tror noen tydeligvis at det er mulig å omforme samfunnet og menneskets naturlige tilbøyeligheter – bare fordi de vil det. Er det så enkelt? All empiri tilsier at det ikke er mulig, og ikke minst må vi stille oss spørsmålet om det er det er ønskelig! En slik debatt må vi ta og bli trodd på når vi sier at vi vil det beste.

Å være «en av gutta» er ikke ekte feminisme

De første to årene i forsvaret ønsket jeg å være «en av gutta». Det virket naturlig all den tid jeg var omgitt av menn, av deres idealer. Og de ble mine forbilder. Jeg forsøkte, men falt selvfølgelig ofte igjennom enten fordi jeg ikke likte vitsene, språkbruken eller rett og slett fordi jeg ikke var like sterk fysisk.

Jeg innså etter hvert at jeg hadde satt meg feil mål. Jeg kom aldri til å bli «en av gutta» og grunnen var åpenbar: Jeg var kvinne! Så, hvorfor strekke meg mot et mål jeg aldri kunne nå? Jeg bestemte meg der og da for å være 100 % kvinne. Ja, det kunne jeg klare, og gjennom min trening i forsvaret hadde jeg lært at god mental hygiene var å sette seg oppnåelige mål. Det var det jeg gjorde. Aldri har noen fortalt meg dette. Aldri har noen fortalt meg at det er mer enn godt nok å være kvinne. Selv ikke kvinner sier dette, og vi må spørre oss selv hvorfor? Vi kvinner er faktisk mer enn gode nok som vi er.

Det neste spørsmålet blir da hva er typisk kvinnelig, og svarene er nærmere enn vi tror. Vi finner svarene ved å se på kvinnene i våre egne liv, i fortid og i nåtid. Der finnes tallrike kvinnelige forbilder. De var sterke kvinner som drev gård og grunn, som oppdro en flokk med unger. Noen av dem skaffet seg utdanning, nær alle var dyktige kles- og matprodusenter og mye, mye mer. Å se dem er ekte feminisme.

Her er et knippe spørsmål som burde vært besvart før eksperimentet ble trumfet gjennom og som fortsatt står ubesvart: Hva er kvinners rolle i et potent forsvar? Hvordan kan unge kvinner passe inn i et mannsdominert miljø? Hva skjer dersom vi neglisjerer kvinners særpreg og egenart? Er det forsvaret som må tilpasse seg kvinner eller er det kvinner som må tilpasse seg forsvaret slik vi kjenner det? Er forsvaret endret og til hva, hvorfor og når skjedde denne endringen?

Dette er grunnleggende spørsmål som aldri har blitt besvart, i hvert fall ikke på en forsvarlig måte som ivaretar individenes rettigheter og ukrenkelighet. Kvinner, og aller minst unge kvinner, skal være forsøkskaniner i noens drømmer om en utopisk verden der alle er like.

Det er skremmende å tenke på hva unge jenter kan utsettes for på kasernene – og dette med vår såkalt folkevalgtes velsignelse. Allmenn verneplikt skulle trumfes igjennom av politikere som bestilte «forskningsresultater» som støttet deres forsett. Hvor er respekten for kvinners egenverd og forskjellighet? Hva synes de unge kvinnenes fedre og mødre om at døtrene deres må dele rom med gutter? Nesten alle tier og godtar.

Det er noe ubehjelpelig over å høre at statsministeren i nyttårstalen sier at hun ønsker at nordmenn skal få flere barn. Det kommer ikke til å skje med mindre vi tenker noen nye tanker.

I videoen under finner du noen slike nye tanker, fra Jordan Peterson:

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.