Kulturminister og leder for Venstre Trine Skei Grande. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse

De siste oppslagene i sagaen om Venstre-leder Trine Skei Grande er det VG som skriver. Angivelig skal kilder i Venstre ha fortalt VG at Grande bak lukkede dører har karakterisert sin partikollega og partiets mest populære ordfører, Alfred Bjørlo (46), som «psykopat» og som et «enebarn med klare psykopatiske trekk». 

Og Bjørlo er visstnok ikke den eneste.

– Internt i Venstre er det nå en voksende oppgitthet over hvordan Trine Skei Grande fra tid til annen omtaler sine partikolleger. VG har snakket med en rekke kilder som forteller om andre personer Grande skal ha snakket nedsettende om i påhør av andre, kan vi lese.

annonse

Et eksempel som spesielt trekkes frem er stortingsrepresentant Ketil Kjenseth, som er homofil. Han skal av Grande gjentatte ganger ha blitt omtalt som «han homoen» på interne møter i partiet.

Kjenseths kommentar til VG er en tolkning i aller, aller beste mening:

– Det stemmer nok at hun har sagt det. Jeg har ikke noen særlig kommentar til det. Jeg har vel opplevd at det har blitt sagt for å påpeke mangfoldet i stortingsgruppen, svarer han.

annonse

For bare noen uker siden var det utskjellingen av Abid Raja som var tema. Overfor en høyremann hadde Grande skjelt Raja ut for åpen mikrofon. Det førte angivelig til at Raja ble så nedbrutt at stortingslegen anbefalte sykmelding. Raja er på beina igjen nå og de to møttes til en underlig seansen på NRK Debatten for å skvære opp.

For Resett er ikke akkurat disse avsløringene om Grandes reaksjonsmønster og temperament noen stor overraskelse. Hennes manglende dømmekraft var et viktig tema da vi avslørte hennes atferd i bryllupet til Ola Borten Moe i 2008. Fem til ti mannfolk ble befølt i skrittet av Grande før hun dro med seg en stupfull 17-åring ut i Borten Moes kornåker og hadde samleie med ham. Det var attpåtil en nær slektning av brudgommen.

Les også: Dette skjedde på bryllupsfesten i 2008 hvor Trine Skei Grande var gjest

Da dette ble avslørt, fortalte Grande ifølge VG til eget parti og til media at det var 17-åringen som hadde kastet seg over henne, altså temmelig motsatt av de faktiske forhold. Og at han var «ustabil». Erna Solberg har aldri fortalt hva Grande sa til henne om hendelsen, men mye tyder på at hun også til henne fremstilte seg som offer.

Les også: Trine Skei Grande har ikke fortalt sannheten

Og nettopp offerrollen har Grande blitt god til å innta. Resett har lenge vært kjent med Grandes hang til å gråte når noe er vanskelig for henne. Dette setter folk aldeles ut og gjør at hun slipper unna billigere. Nylig ble dette også et tema i pressen.

Åker-saken

At Grande faktiske overlevde som statsråd og partileder vinteren 2018 er ganske utrolig i seg selv gitt det som ble skrevet om henne fra Resett og senere også VG. Og da vi brakte detaljene fra bryllupet bare noen dager før landsmøtet i april, var det på hengende håret. Hun måtte trygle partiets medlemmer om å ikke nevne saken eller snakke med pressen om det. Den eneste som brøt ordren var Abid Raja, som ønsket flere svar, men han ble stående alene. Hun ble gjenvalgt til en absurd, medierapporterte «trampeklapp» fra landsmøtedeltakerne.

annonse

Mangler baller

At ikke noen i Venstre klarte å samle seg til et kuppforsøk mot Grande fra januar til april 2018 sier vel alt om hvilket manglende maktpolitisk kaliber det er i folk som nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik. Abid Raja har ambisjonen og viljen, men han er hjelpeløs og uten allierte. Han er en enslig pakistansk svale (og solospiller) i et ellers «hvitt» og mediokert partiapparat.

Det er åpenbart folk som nå lekker ting til pressen i den hensikt å svekke Grande. Det er mye misnøye i partiet. Grande har skjelt ut og truet en rekke personer over de siste årene, hun gråter seg til å få det som hun vil, hun lyver og trekker andre med seg i løgnene, og hun skandaliserer partiet overfor velgerne. Så misnøyen er berettiget.

Men det er lite som tyder på at ledervervet hennes er truet likevel. For Grande kommer neppe til å gi seg frivillig. Det er bare topposisjonen som redder henne fra å bli spist opp av alle skandalene som har samlet seg opp i løpet av årene. I det den kontrollen hun innehar som leder blir borte, kan mange skjeletter ramle ut av skapet, og hun blir neppe gitt en stilling av noen betydning i inn- eller utland.

Ikke heller kan hun gå tilbake som lærer etter opptrinnet i Trøndelag. Og det vet hun godt. Derfor er det bare en klar fiendtlig utfordring og en kampvotering som kan få henne fjernet. Og skal man ta den kampen, må man ha baller.

Ja, baller nok til å motstå Grandes beviselig vilje til å ta grep om dem. Og slike baller er det ingen i Venstre som har vist at de har.

annonse

 

Er du interessert i realisme og sunn fornuft. Meld deg inn i Ytringsfrihetsforbundet her.

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse