Skjermdump fra Talerlisten.no
Del saken
 • 35
 •  
 •  
 •  
 •  

I forbindelse med en elitedebatt på Litteraturhuset der Mímir Kristjánsson klager over kulturelitens makt, får han svar på tiltale fra fagmedarbeider Trygve Aas Olsen ved Institutt for journalistikk.

Les også: Klassekampen advarer regjeringen, mener man får «veldig mye igjen» for pressestøtten

– Kan Kristjánsson misbruke makten sin? Ja, det kan han. For eksempel ved å gi sine egne bøker uforholdsmessig stor omtale i Klassekampen, skriver Olsen i bransjeorganet Medier24.

– Og hva er galt med det? En god del. Blant annet er det i strid med – i alle fall intensjonen bak – to punkter i Vær Varsom-plakaten. Der står det:

Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter.

Redaksjonelle medarbeidere må ikke utnytte sin stilling til å oppnå private fordeler.

Les også: Pressestøtte: en «NAV-ordning» for medie-Norge

– Når Klassekampen intervjuer Kristjánsson om bøkene hans, er han i en dobbeltrolle – nyhetssjef og intervjuobjekt – selv om andre har bestemt at han skal intervjues.

– Andre forfattere kan ikke gi seg selv to sider i avisa. Når nyhetssjefen skriver om sine egne bøker, utnytter han stillingen til å oppnå private fordeler: Omtale gir salg, skriver fagmedarbeider Trygve Aas Olsen ved Institutt for journalistikk.

Les også: Resett sammenlignes med IS i Klassekampen. Det får være grenser

Resett kontaktet Mímir Kristjánsson for en kommentar, men han henviste til ansvarlig redaktør Mari Skurdal.

– Vi har valgt å også dekke bøker skrevet av egne journalister, dersom vi finner dem interessante. Mímir Kristjánsson har ikke selv tatt beslutninger om dekning, men spilt inn til oss på vanlig vis. Bøkene hans har ofte vært interessante og truffet mediebildet godt, derav dekningen, sier hun til Resett.

 

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 35
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]