Fra den polske ambassaden i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
annonse
annonse

Polske myndigheter stiller seg uforstående til utvisningen av den polske konsulen Dr. Slawomir Kowalski fra Norge. Landets utenriksminister mener at Norge ikke har legitime grunner for å sende Kowalski hjem.

Mandag rapporterte Resett at statsminister Erna Solberg har oppfordret en av Polens konsuler til Norge, Dr. Slawomir Kowalski, om å forlate landet. Kowalski skal ha fått kunngjort oppfordringen fredag 18. januar, og har fått en frist på tre uker til å komme seg ut av Norge.

Kowalski er kjent for sitt engasjement for barnefamilier som har opplevd overgrep fra det norske barnevernet, og i 2017 ble han kåret til årets konsul av Polens utenriksdepartement. 

annonse

I juli i fjor omtalte Resett en hendelse der Dr. Kowalski, som skulle besøke en polsk familie i deres hjem, ble hindret inngang til hjemmet av fem politifolk, og utsatt for fysiske overtramp fra barnevernet. 

Utenriksdepartementet har hevdet overfor Resett at Kowalskis «oppførsel mot offentlige tjenestemenn» er uforenelig med hans rolle som diplomat.

Mangler legitimitet

annonse

Polens viseutenriksminister Szymon Szynkowski vel Sęk skrev tirsdag på Twitter at han mener at påstandene fra norske myndigheter mangler legitimitet. Videre bemerket han overfor pressen at Polen ikke er villig til å akseptere avskjedigelsen.

– Forespørselen om å kalle ham hjem er det ikke grunnlag for. Vår reaksjon vil være rolig, men adekvat når det gjelder å ta hensyn til disse omstendighetene, skrev viseutenriksministeren.

Han får nå støtte av sin sjef, Polens utenriksminister Jacek Czaputowicz, som forteller Gazeta at Slawomir Kowalski skal forbli i Norge til slutten av juni, som opprinnelig planlagt.

– Vi er ikke av den oppfatning at Norge har legitime påstander om konsul Kowalskis arbeid. Vi vurderer dette arbeidet som godt. Vi kan ikke finne noen begrunnelse for ekstraordinære tiltak på dette området, sa utenriksministeren tirsdag.

Vil kjempe for polske borgere

Statsminister Mateusz Morawiecki understreket under en pressekonferanse at polske myndigheter, samt det polske ambassade- og konsulatvesenet, er pliktige til å tilgodese polske borgere overalt i verden, og å kjempe for deres rettigheter. 

– Vi vil kjempe for skjebnen til polske borgere over hele verden; dette er ambassadørens og konsulens oppgave, og vi vil absolutt ikke forsake det, sa statsminister Morawiecki. 

Han presiserer at det likevel er opp til vertslandet hva man ønsker å foreta seg i en slik sak.

annonse

– Det er opp til staten som er vert for en slik konsul, i dette tilfellet Norge. Selvfølgelig. Men, vi vil alltid kjempe over hele verden for skjebnen til polske borgere, som er spredt overalt, sa Morawiecki.

Drastisk grep

Jakub Godzimirski er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), og kommer selv fra Polen. Han forteller Resett at polske medier refererer til Kowalskis engasjement for polske barnefamilier i Norge. 

– Når man får en sånn type beskjed, så må det ligge noe bak. Det må være en grunn til at man går til et så drastisk skritt. For det er veldig drastisk å be et annet land om kalle tilbake sine embedsmenn, sier Godzimirski.

NUPI-forskeren forteller at det særlig er de omstridte barnevernssakene som har bidratt til et kjøligere forhold mellom Oslo og Warszawa.

– Jeg har hatt mye med Kowalski å gjøre. Han er opptatt av å støtte polske familier. Det er hans rolle og funksjon. Men her har noen antagelig ment at noen grenser er blitt overskredet. Kowalski har alltid vært kritisk til det norske barnevernet, og han er ikke alene om dette. Disse barnevernssakene bidrar til å forsure forholdet mellom Norge og Polen. 

annonse

Ømt tema

Om det skulle være slik at Kowalski er uønsket i Norge på grunn av sin oppførsel overfor barnevernet, så vil ikke en utvisning av ham løse «problemet», understreker NUPI-forskeren.

– Dette er et ømt tema på den bilaterale agenda. Selv om Norge har fattet en beslutning om at Kowalski har overskredet noen grenser, og selv om han bes om å reise hjem, så forsvinner ikke denne saken. Det finnes om lag 100 000 polske statsborgere i Norge, 20 000 barn i «barnevernsalder». Dessuten er det ikke slik at disse barnevernssakene er noe som kun rammer den polske diasporaen. Faktisk ligger polakkene relativt godt an, slår Godzimirski fast.

Frykt for barnevernet

Han konstaterer at frykten for barnevernet er vanlig forekommende blant barnefamilier i det polske miljøet i Norge.

– Jeg har selv vært involvert i en forskningsprosjekt om polske familiers integrering i Norge, og frykten for barnevernet har alltid vært nærværende i miljøet. I Polen har man dessuten lavere tillit til statlige institusjoner, mens tilliten til slike i Norge er veldig stor. Når man kommer med holdninger som er kritiske eller mistenksomme overfor statlige institusjoner, kan man komme til å gjøre ting som virker dumt, sett med norske øyne, sier forskeren, og legger til:

– Det er veldig lett å innta en emosjonell holdning til spørsmål som handler om barn og barns rettigheter.

Resett ha ved flere anledninger forsøkt å få en kommentar fra Polens ambassade i Oslo. De har foreløpig unnlatt å svare på henvendelsene. 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon