Jan Egeland presenterer flyktningeregnskapet. Mer enn 65 millioner mennesker er på flukt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

– Ligningen går ikke opp for Hellas, Libanon og Italia dersom andre land ikke hjelper dem med å relokalisere flyktninger. Når det ikke lenger er plass i USA og rike EU-land, så blir totalbelastningen enorm på landene i nærområdet, påpeker Egeland til Vårt Land.

Han legger til:

– På toppen av dette insisterer Norge på at Hellas skal ta imot flyktninger som er kommet til oss – fordi Hellas var første mottaksland. Det får meg til å lure på om vi er blitt et samfunn der de strengeste politikerne og de strengeste kommentatorene setter tonen.

annonse

Les også: Jan Egeland bløffet om sultkatastrofe i 2005, nå maler han nok et krisebilde og beskylder Trump for «løgn og fanteri»

Kjetil Rolness skrev i VG: «Den kyniske samaritan – Egeland nyter privilegiet å være helt uansvarlig, samtidig som han moraliserer over dem som må ta hensyn til konsekvensene».

– Hvordan reagerer du på å bli stemplet som kynisk, Egeland?

– Står man opp for ­flyktninger og asylsøkere i vår tid, så ­hagler skjellsordene. Jeg er vant til det. Og jeg kan bruke sterke ord selv, svarer Egeland.

Les også: Jan Egeland hamrer løs på oss, vi er hensynsløse som ikke vil ha enda flere asylsøkere

– Vi kommer aldri til å si noe om hvor mange som bør få opphold i Norge. Men det er åpenbart at dette er et felles ­europeisk ansvar. Hellas kan ikke ta hele byrden. Derfor må Norge jobbe for å få til en ­samlet løsning der alle er med på å dra lasset, sier han til Vårt Land.

annonse

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon