Trusler mot politikere er et demokratisk problem, mener PST, som nå skal kartlegge truslene etter oppdrag fra Riksadvokatembetet.
– Vi ønsker at de som truer politikerne får adekvat oppfølging. At det etterforskes med kraft og at reaksjonene er deretter. Slik vi ser det, så rammer ikke dette bare politikere som enkeltpersoner, men det er også et demokratisk problem, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK.
Ifølge Bjørnland etterforsker de ulike politidistriktene i landet slike trusselsaker ulikt. Gjennom det som omtales som «Operasjon hat» skal PST nå kartlegge hva politiet gjør, hva PST gjør og hvordan trusler skal bli tatt på alvor.
Trusler mot politikere er et stadig økende problem, sier Riksadvokaten, som mener tilfellene er nødt til å bli møtt med hardere straffer.
– Vi mener at straff bidrar til å endre normer. Vi tror straff har en allmennpreventiv effekt, som kan endre hvordan ytringsklimaet er i samfunnet, sier førstestatsadvokat Terje Nybøe ved Riksadvokatembetet.
Islamisten Mohyeldeen Mohammad ble av Oslo tingrett dømt til to år og seks måneder i fengsel for trusler mot Venstres stortingsrepresentant Abid Raja i november i fjor. En 62 år gammel mann fra Trøndelag ble i januar dømt til 18 dagers betinget fengsel og en bot på 5.000 kroner for trusler og hatefulle ytringer mot Hadia Tajik (Ap).
Også justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) har blitt utsatt for alvorlige trusler og hærverk flere ganger i løpet av de siste månedene. Så sent som forrige måned mottok Wara et trusselbrev, og en søppelkasse utenfor hjemmet hans ble påtent. Ingen har blitt pågrepet for truslene.
Klart for siste trusselvurdering fra Bjørnland
PST-sjef Benedicte Bjørnland legger mandag fram sin siste trusselvurdering før hun går over til ny stilling som politidirektør.
Under den årlige trusselvurderingen som ble lagt fram på samme tid i fjor ba Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om at nordmenn må være langt mer bevisst på utenlandsk spionasje. Det gjelder både hjemme og når man er på utenlandsreiser.
PST-sjefen gikk blant annet nøye inn på metoder som utenlandsk etterretning benytter seg av. Rådet gjelder spesielt nordmenn, bedrifter, organisasjoner og etatsansatte tilknyttet virksomhet som utenlandsk etterretning kan være interessert i.
PST har de siste årene tonet ned trusselen fra det ekstreme islamistiske miljøet i Norge, men sier denne gruppen fortsatt utgjør den største terrortrusselen mot Norge.
Årets årlige trusselvurdering er den siste vi får fra Benedicte Bjørland. Hun har ledet PST siden 2012.
1. april starter hun i jobben som politidirektør. Her venter det fortsatt utfordringer knyttet til de store omstillingene i politiet og politireformen. Bjørnland har tidligere uttalt at det er viktig å ivareta tillitsdimensjonen i norsk politi, og at politiet greier å levere troverdig i sin straffesaksbehandling.
Ved siden av den årlige trusselvurderingen som publiseres klokken 13, ble det mandag også kjent at PST er i gang med å kartlegge trusler mot politikere som de mener er et demokratisk problem.
Prosjektet heter Operasjon hat. PST skal kartlegge hva politiet gjør, hva PST gjør og hvordan trusler skal bli tatt på alvor.
– Vi ønsker at de som truer politikerne får adekvat oppfølging. At det etterforskes med kraft og at reaksjonene er deretter. Slik vi ser det, så rammer ikke dette bare politikere som enkeltpersoner, men det er også et demokratisk problem, sier Bjørnland til NRK.
Bjørnland uttalte tidligere denne måneden at ekstremisme ikke er et stort problem i Norge, og at hun tror på kunnskapsbestemt forebygging i kampen mot ekstremisme.
– Strenge straffer alene vinner ikke denne kampen. Høy strafferamme kan, slik jeg ser det, være et dilemma i det forebyggende arbeidet. Det er de som står nærmest som oftest fanger opp om sønnen eller datteren er i faresonen. Strenge straffer kan gjøre det vanskeligere for dem å ta kontakt med myndigheter. Vårt mål er imidlertid å nå disse personene allerede før det begås lovbrudd, sier den påtroppende politidirektøren.
FAKTA om PSTs årlige trusselvurdering
Fakta om den årlige trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST)
* Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gir årlig ut en trusselvurdering.
* Trusselvurderingen er en analyse av utviklingen av mulig kriminalitet mot nasjonens sikkerhet.
* Den er ment som informasjon om forventet utviklingstrekk i trusselbildet og kan brukes av virksomheter som trenger dette.
* Trusselvurderingen fra PST er én av fire trussel- og risikovurderinger som utgis årlig. De øvrige kommer fra Etterretningstjenesten, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)