Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Igjen er vi der at vi, det norske samfunnet, får høre fra utakknemlige innvandrere at vi er skyld i at unge innvandrergutter ikke kan oppføre seg.

En somalisk kvinne, Afnan Ahmed, nekter å håndhilse, men sier vi etterhvert vil trygle normbrytere som henne om å jobbe. Hun har også fortalt oss at norsk kultur ikke er definerbart, og «minner om» at vi alltid er i utvikling. I en kronikk i Aftenposten mener hun at det er samfunnets feil at innvandrergutter har problemer og oppfører seg dårlige.

Selvfølgelig sliter folk flest med å definere kultur, det ligger ikke naturlig for vanlige folk å drøfte slike abstrakte begreper, som om alle var akademikere og interessert i å snakke om slikt. Derfor prater noen om norsk kultur som vafler og brunost. Mange vet heller ikke helt hva kultur er, og hvor dypt det går. Det handler om så uendelig mye mer enn det vi kan se.

annonse

Kulturen vår lar seg definere, og definisjonene står seg. Vi kan vedgå at på visse områder er norsk kultur i endring. Vi endrer matvaner, og vi tar gjerne mer overfladiske impulser utenfra som vi liker. Men noen viktige normer og verdier ligger fast, som for eksempel at vi håndhilser, og at vi ikke begrenser jentene våre mer enn guttene våre, slik dere gjør i det somaliske miljøet, Afnan.

Les også: Prisen for å forlate islam

Man er fristet til å spørre, hvor er jentene i din kronikk i Aftenposten? Du skriver konstant om guttenes problemer. Gutta ditt og gutta datt. I det norske samfunnet er det mange som i stedet stiller spørsmål ved hvor jentene deres er. Hvorfor er er mennene som dominerer i gatelivet i deres miljø? Hvorfor har vi sett så mange eksempler, og hørt så mange historier, om at jenter i muslimske innvandrermiljøer ikke har friheten brødrene deres har? Vi vet så altfor godt hvorfor, og mange er lei av dere ikke tar ansvar her.

annonse

Det har sammenheng med den æreskulturen dere har bragt til vårt land. En kultur der æren ikke er noe man jobber for, og gjør seg fortjent til. Den sitter i underlivet på kvinnene i slekten. Somaliske og andre innvandrergutter flyr rundt og jager og plager norske jenter, og oppfører seg utagerende. Innvandrerjentene med somalisk eller annen muslimsk bakgrunn sitter inne og blir passet på av slekt og miljø. Man skal ikke dra alle over en kam. Resetts egen Shurika Hansen er kanskje det beste eksempelet på dette. Men både du og jeg vet at dette er et generelt problem i deres miljø, Afnan. 

Vi er lei av å høre innvandrere med dårlige holdninger sippe og klage over at vi, samfunnet, er skyld i deres problemer. Etter alt samfunnet har gjort for dere. Nordmenn har gitt dere et hjem, nordmenn jobber og betaler skatt for at dere skal kunne gå på NAV. Dere og barna deres får skolegang og den helsehjelpen dere trenger. Det norske samfunnet har noen fundamentale ordninger som ligger til grunn, som gjør at ingen skal trenge å sulte eller å stå på bar bakke ved sykdom og arbeidsledighet. 

Og dere har alle muligheter til å skape dere en bedre fremtid selv. Vi har likhet for loven, dere kan starte bedrifter, være skoleflinke og ta utdannelse og jobbe hardt og opparbeide dere respekt og kapital. Det norske samfunnet kan ikke løse alle utfordringer. Vi kan i fellesskap sørge for det grunnleggende. Men også dere må ta ansvar for egne, dårlige valg og dårlige holdninger.

Les også: Fire av ti somaliske ungdommer i Norge sendes på skoler i utlandet

Når så mange av dere absolutt må bo i hovedstaden, der boligprisene er høyest, så må dere selv forstå hvorfor så mange bor trangt. Mange står uten egen inntekt, men skal fortsatt bo i landets dyreste by, og ender opp i små leiligheter, med langt flere barn enn de har råd til. Nei, Afnan Ahmed. Det er ikke vår feil at så mange ikke skjønner selv hva som er best for dem. 

Nordmenn flest er ikke rasister som nekter å samhandle med dere så fort de ser fargen på huden deres. Den som forstår at man som en liten minoritet ikke kan forvente at det norske samfunnet skal tilpasse seg ens egne særegenheter, den som jobber og står på, den som ikke skylder på alle andre for sine problemer, den blir stort sett alltid godtatt og respektert i vårt land, uansett hvilken etnisitet man måtte tilhøre. 

annonse

Slutt å sippe. Dere er også, voksne, autonome mennesker. Oppfør dere som det. Ta ansvar.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon