Illustrasjonsbilde. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
annonse
annonse

Lederen i Svenska simförbundet har blitt tvunget til å gå av, etter å ha konstatert at barnehijab er et «politisk og sexistisk» plagg. 

Svenska simförbundets leder Ulla Gustavsson rettet nylig søkelyset mot et bilde fra Riksidrottsförbundets hjemmeside, der en jente som er ikledd hijab skyter med luftgevær. Siden det har debatten rast, og torsdag ble det rapportert at Gustavsson går av fra ledervervet.

Ifølge nestleder Stefan Persson har svømmeforbundet tatt «den siste tidens debatt på stort alvor», og man anser nå at det ikke finnes forutsetninger for at Ulla Gustavsson kan fortsette som leder for organisasjonen, da «hennes personlige oppfattelser og uttalelser står i kontrast til Svenska simförbundets strategi og grunnsyn», som angivelig skal gå ut på at «alle barn skal få plass» på like vilkår. 

annonse

Les også: Oslo-barnehage arrangerte aktivitetsdag med hijab, islamsk bønn og resitering av Koranen

Sexistisk plagg

Da et distriktsforbund i organisasjonen valgte å publisere bildet med den hijabkledde jenta, reagerte leder Gustavsson, og kritiserte Riksidrottsförbundet, i et innlegg på Facebook. Da Aftonbladet senere tok kontakt med henne, stod hun fast ved sine uttalelser.

– Sløret er et religiøst, politisk og sexistisk plagg. I Riksidrottsförbundets verdigrunnlag er likestilling viktig, og sløret står for noe annet. Når sånne bilder vises normaliserer de undertrykkelsen, sa Gustavsson.

annonse

– Alt skal ikke vises. Vil de vise jenter med innvandrerbakgrunn kan det gjøres uten at de har slør på seg. Nå viser RF at de liker og oppmuntrer æresundertrykkelse; kjønnslemlestelse, barneekteskap, æresvold. Det opprører meg. Barn må få være barn.

Gustavsson mente at fordi det dreide seg om en såpass ung jente, så er Idrottfsförbundets bilde i strid med menneskerettighetene. 

Foto: Skjermdump fra Gustavssons Facebook-innlegg.

«Ubehagelig inntrykk»

Hun var imidlertid ikke den eneste som har kritisert bildet. Også Lars Liljegren, som har tillitsverv i Riksidrottsstyrelsen og Stockholms idrettsforbund. Han mener bildet ser ut som en «rekrutteringsannonse for en militant organisasjon».

– En liten jente med slør skyter med tungt våpen. Det er en dårlig kombinasjon. Det er til forveksling likt en rekrutteringsannonse. Det gir et uhyggelig og ubehagelig inntrykk. 

annonse

Andre har derimot stilt seg kritiske til Gustavssons uttalelser. Journalist Niklas Orrenius i Dagens Nyheter mener at den avtroppende lederen i svømmeforbundet på et skammelig måte «kobler muslimske sedvaner til ekstremisme». 

Lederskribent Erik Hjelmerson har skrevet på Twitter at Gustavssons uttalelser var «dypt fordomsfull», og at det er opp til foreldrene å bestemme hva barna skal ha på seg.

Les også: UDI, PU og UNE legitimerer patriarkalske kyskhetsnormer som holder kvinner nede

Går av 

Torsdag kom altså beskjeden om at Gustavsson går av fra ledervervet i Svenska simförbundet. I en pressemelding fra nestleder Stefan Persson konstateres det at det er Gustavsson selv som har valgt å gå av.

– Ulla Gustavsson har et stort hjerte for svensk svømmeidrett, og vi er takknemlige for det arbeidet hun har lagt ned i bevegelsen, såvel nasjonalt som internasjonalt. Men Svenska simförbundets styre tar den siste tidens debatt på stort alvor, og har kommet til konklusjonen at det ikke lenger finnes forutsetninger for Ulla Gustavsson å fremgangsrikt lede Svenska simförbundet, sier Persson.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon