Den islam-inspirerte gjengen «313» bekymrer Oslo politiet. Navnet er inspirert av en historie om Muhammads hær i koranen.
Ifølge TV2, kommer gjengen «313» hovedsakelig fra miljøer rundt Tøyen og Grønland, og kom opp på politiets radar i 2017 da de angrep en mann med machete og andre våpen på Ensjø bingo i Oslo. Offeret ble påført flere type kutt, avkuttede sener og bruddskader.
Les også: Gjengkrig mellom ungdommer i Oslo
Forrige mandag ble to personer angrepet og utsatt for grov vold av flere personer på Tøyen. Politiet har pågrepet fire personer, og to av disse er kjenninger av politiet fra machete-saken på Ensjø bingo.
Les også: 18-åring utenfor livsfare etter knivstikking på åpen gate
Knyttes til Islam
I Oslo politidistrikts trendrapport fra april 2018 fremgår det at de er bekymret for «313»:
«Et nettverk har identifisert seg med symboler på villskap og tøffhet, trolig hentet fra islamske fortellinger».
«Noen ungdommer, som har vært ansvarlige for vold og ran i 2017, har tilhørt et bredt nettverk av unge som vanker sentralt i Oslo og på Grønland/Tøyen. Flere av dem er involvert i narkotikasalg», heter det i rapporten.
TV 2 skriver at politiet mistenker gjengen for å kontrollerer hele eller deler av hasjsalget fra Grønlandsleiret og opp til Kampen.
Muhammads hær
Ifølge religionsforsker Marianne Bøe ved Universitetet i Stavanger kan «313» kobles til den tidligste delen av islams historie.
– Ifølge muslimske kilder besto Muhammads hær av 313 menn som kjempet mot de som styrte i Mekka. Dette er ansett for å være det første slaget som Muhammed og hans menn vant. Dermed klarte han å etablere et muslimsk samfunn, sier Bøe og fortsetter:
– I slagene fra denne tiden beskrives det ofte at Muhammed og hans menn var i undertall, men at de likevel vant.
«313» antas å være en identitetsmarkør som brukes av ungdommene i miljøet sier politiet. Politiet mener at dette ikke skal være et tegn på noen form for religiøs radikalisering.
«Ungdommene i disse nettverkene har i mange tilfeller en vanskelig livssituasjon preget av fattigdom, trangboddhet og lav deltakelse i etablerte samfunnsinstitusjoner», heter det i trendrapporten.
Politioverbetjent Jan Erik Bresil i Oslo politidistrikt, sier han kjenner godt til ungdommene som har omtalt seg selv som «313».
Les også: Masseslagsmål med macheter på Tøyen
– Politiet har kun oppfattet noen få ungdommer som har uttrykt en kobling til «313» utad. Disse utøver gjerne kriminalitet sammen og har gjerne vært kjent for politiet siden tenårene. Disse ungdommene har vært i konflikter med andre kriminelle nettverk, sier Bresil og legger til:
– Politiet er bekymret når ungdommer finner sammen i kriminalitet. Dette gjør det vanskeligere å forebygge og hjelpe den enkelte ut av negativ atferdsmønster.