IT-entreprenør og milliardær Bill Gates. Foto: AP Photo/Elaine Thompson
annonse
annonse

Bill Gates gikk i et intervju sent i fjor til frontalangrep på de som mener at sol- og vindkraft snart vil kunne erstatte annen kraftproduksjon. 

Forretningsmannen Bill Gates har tjent seg styrtrik på sitt selskap Microsoft, som produserer Windows-operasjonssytemer og annen programvare. Gates tror på menneskeskapte klimaendringer, men stiller seg klart kritisk til de som hevder at solenergi og vindkraft er i ferd med å erstatte andre energikilder. 

Under et intervju med Stanford University sent i fjor påpekte Gates at strømtilførselen fra sol- og vindkraft er for ustabil og upålitelig til å kunne fungere tilfredsstillende, særlig i nødstilfeller. Han siterte først klimaforskeren Vaclav Smil, som skal ha sagt følgende:

annonse

– Her har du Tokyo, 27 millioner mennesker, du har tre dager med syklon hvert år. Det er 23GW med elektrisitet for tre dager. Fortell meg hvilken batteriløsning som kan være på plass og gi den strømmen.

Les også: Vindmølleutbygging raserer norsk natur – et gryende opprør i lokalsamfunnene er i anmarsj

Ineffektiv energi

annonse

Videre la Gates til at selv om man øker produksjonen av sol- og vindkraft, så er det ingen løsning på det grunnleggende problemet med disse formene for energi.

– La oss ikke tulle rundt. Deres mangedoblede omfang… Det er ingenting, det løser ikke problemet med pålitelighet, sa Gates.

– Billig fornybar stopper ikke klimaendringene, konstaterte han.

Entreprenøren mener at de som tror at det bare er å erstatte all annen energi med energi fra sol og vind, er et større problem for klimaet enn de såkalte klimafornekterne.

– Tanken om at vi har de samtidige virkemidlene, og at det bare er fordi folk er onde, og at om vi bare kunne slå ned på dem og plassere solcellepaneler på takene våre – det er et større hinder enn klimafornektelse, sa Gates. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon