Aina Stenersen (FrP. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse

Aina Stenersen, som er FrPs førstekandidat i Oslo, reagerer på at lærere ville ta elevene sine ut av skolen for å «streike».

annonse

Torsdag forrige uke kunne Resett rapportere at den såkalte skolestreiken for klimaet, som angivelig ble initiert av svenske Greta Thunberg (15), er kommet til Norge for fullt. Etter at Thunberg begynte sin såkalte streik utenfor Riksdagen i Stockhholm, har elever i mange andre vestlige land, som i Tyskland, Australia og Belgia, også bestemt seg for å skulke skolen og ta til gatene.

annonse

At det er avdekket lyssky forhold rundt Thunbergs streik, og at det finnes innflytelsesrike krefter bak den 15 år gamle jenta, har ikke lagt noen demper på begeistringen i visse miljøer.

Streiken er kommet til Norge for fullt. Mange elever i Norge skulker nå hver fredag i protest, og Natur og Ungdom har fastsatt sin nasjonale streikedag til fredag 22. mars. De opplyser også på sine nettsider at mange elever har hatt suksess med å invitere læreren sin. 

Les også: Tusenvis av skoleelever klimastreiker i Danmark

annonse
annonse

Kan engasjere seg uten å skulke

Nå reagerer Oslo FrP. Aina Stenersen, som er partiet førstekandidat til høstens kommunevalg, refser lærere som er med og oppmuntrer til denne skulkingen. I en pressemelding tilsendt Resett sier Stenersen at det fint går an å engasjere seg for miljø, selv om man møter opp på skolen.

– Skoleelever skal være på skolen for å lære og lærerne har et ansvar for å sikre at de får den læringen de har rett på. Vi ønsker ikke å oppfordre til ulovlig fravær, for det går fint an å ha et engasjement for miljøet, mens man samtidig går på skolen, sier Stenersen i pressemeldingen.

Oppfordrer elever til å streike

Hun kan opplyse om at lærere på femte trinn ved Uranienborg skole «har tatt initiativ til» at elevene skal delta på den såkalte skolestreiken. Det skal være sendt ut en en SMS som informerer om dette, fra skolens ansatte til elevenes foresatte. Den aktuelle meldingen kan leses i skjermdumpen nedenfor.

Stenersen minner om at ledelsene ved andre skoler har gjort det klart at deltagelse i den såkalte streiken vil bli dokumentert som fravær fra undervisning.  

– Blant annet rektor ved Kuben videregående skole sier til Utdanningsnytt at deltagelse på streiken vil være udokumentert fravær. Fra Utdanningsdepartementet har statsråden klart sagt ifra at dersom man som skoleelev skal streike, så kan man ikke få gyldig fravær. Utdanningsdirektoratet har uttalt at streik ikke vanligvis kan regnes som «politisk fravær», men vektlegger den enkelte elevs rolle. Eksempelet fra Uranienborg skole viser en situasjon hvor skolen, ved lærerne på trinnet, tar regien, heter det i pressemeldingen fra Oslo FrP.

Rektor grep inn på Uranienborg

I en eksklusiv kommentar til Resett sier Aina Stenersen at rektor ved Uranienborg skole har tatt affære, og at ingen av elevene ved denne skolen nå oppfordres til å skulke.

– Etter at vi sendte ut vår pressemelding, har rektor ved Uranienborg skole tatt tak i situasjonen, og nå er det slik at ingen av elevene blir oppfordret til å delta på streiken. Dette samsvarer med det rektoren på Kuben har sagt til Utdanningsnytt.

FrP-politikeren vil vite mer om det faktiske omfanget på denne skulkingen i Oslo.

– Det vi også nå ber om er at man må kartlegge hvor mange skoleklasser som faktisk deltar på streikene. Nå kjenner vi noen tilfeller, men et er nok mange tilfeller vi ikke vet noe om. Man skal være på skolen for å lære, også kan man engasjere seg utover det, men men man må på skolen. Heldigvis bidrar flertallet av lærerne til det, understreker Stenersen.

Les også: SV-politikere nominerer svenske Greta Thunberg til Nobels fredspris

Stiller spørsmål

Oslo FrP opplyser i sin pressemelding at Stenersen, på bakgrunn av denne saken, har stilt følgende spørsmål til byråden for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen:

– Mener byråden det er akseptabelt for lærere å gjøre dette i regi av skolen?

– Kjenner byråden til om dette blir gjort på flere skoler i Oslo?

Resett har også kontaktet rektor ved Uranienborg skole for en kommentar. Vi har foreløpig ikke fått svar på vår henvendelse. 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.