Rashna Farrukh, her fra sin tid som ungdomspolitiker. Skjermdump fra video.

En av Sky News’ muslimske ansatte har sagt opp. Hun sier at massakren i Christchurch viser at mediedekningen har konsekvenser i virkeligheten.

Muslimske Rashna Farrukh sa nylig opp sin deltidsstilling hos Sky News Australia. Hun har skrevet et innlegg i ABC online, der hun begrunner sin avgjørelse med at kommentatorene i Sky News angivelig skapte økende polarisering og frykt.

– Noen kvelder følte jeg meg fysisk syk, det hendte at jeg gråt i bilen på vei hjem. Jeg måtte gå på akkord med mine verdier, både som medlem av en religiøs gruppe som kontinuerlig får skylden og fremmedgjøres av retorikken, men også som en som ung journalist med ambisjoner.

Les også: Vår tids største terrortrussel kommer fortsatt fra fanatisk islam

«Hat»

Hun kommer så med en rekke udokumenterte påstander om hat, men også noen konkrete eksempler, som at Cory Bernardi ville forby burka, og ville fjerne ordene krenke og fornærme fra Rasediskrimineringsloven (18C). Et ønske om mer ytringsfrihet, rett og slett.

At politikeren Pauline Hanson fikk lov å argumentere for at det også fantes rasisme mot hvite, og uttalte «It’s OK to Be White» er et annet eksempel. Dette var altså et lovforslag om å også ta rasisme mot hvite på alvor. Forslaget ble nedstemt i parlamentet.

Les også: Rasistisk parti i Sør-Afrika erklærer hvite mennesker uønskede

Reaksjon

Chris Kenny fra Sky News kritiserer ABC for å la innlegget komme på trykk, da den i første utgave inneholdt anklager om at Sky News hadde sendt levende bilder fra innsiden av moskeen, noe ABC senere måtte korrigere. Kenny twitret:

Farrukh studerte og jobbet deltid for Sky News i tre år, og håpet på 100 % ansettelse etter utdannelsen.

Vi har alle et ansvar 

Farrukh avslutter med å legge ansvaret på alle mediebrukere og lesere av nyheter, vanlige australiere:

– Dette begrenser seg ikke til journalister, det gjelder for alle australiere. Hvilke nyheter vi leser, hvordan vi snakker om minoriteter i samfunnet, hvert valg vi tar betyr noe og alt legges sammen. Som vi så i Christchurch, hva som skjer i media kan ha konsekvenser i det virkelige liv.