Illustrasjonsbilde. (Foto by Bart Maat / ANP / AFP) / Netherlands OUT
annonse
annonse

Det relativt nye innvandringskritiske partiet Forum for Demokrati, stiftet i 2016, ble den store vinneren av det nederlandske regionvalget denne uken. Det like sterkt innvandrings- og islamkritiske Frihetspartiet fikk en liten tilbakegang Men samlet fikk de rundt 21 prosent av stemmene.

Geert Wilders har i en årrekke vært den fremste talsmannen for en restriktiv innvandringspolitikk i både Nederland og Europa, og har som den solide retorikeren han er holdt mange taler også i USA. Men nå har han fått konkurranse på hjemmebane av Forum for Demokrati, lede av Thierry Baudet, som med 14,5 prosent av stemmer ble det største partiet i Nederland. Et formidabelt resultat når det kom fra tilnærmet ingenting.

Thierry Baudet. FOTO: ROBIN UTRECHT/REX/SHUTTERSTOCK
THIERRY BAUDET
POLITICIANS AT THE HAGUE, NETHERLANDS – 05 FEB 2019

Sterk islam-motstand

annonse

Wilders parti gikk tilbake med nærmere fem prosent. Men sammen har innvandrings- og islamkritiske partiet aldri gjort det bedre ved regionale valg. Motstanden mot islam er sterk i Nederland og ble ikke mindre etter terrorangrepet i Utrecht.

Les også: Nederlandske moskeer krever at Geert Wilders fjernes fra Twitter

En meningsmåling bestilt av Geert Wilders parti under valgkampen viste at 63% av alle nederlendere mente at islam ikke passer i det nederlandske samfunnet.

annonse

Baudet ga i avslutningen av valgkampen den nederlandske regjeringens innvandringspolitikk ansvaret for drapene på trikken i den nederlandske byen. Det skjedde bare timer etter angrepet. De andre partiene suspenderte sine valgkampanjer. Det gjorde ikke Baudet.

Les også: Wilders avlyste karikaturkonkurranse grunnet trusler

Æresdrap og terror

«Dette er en kombinasjon av et æresdrap og et halvt terroristisk motiv», sa Baudet til supportere på et møte ifølge Reuters. Mye tyder i dag på at han hadde rett i det.

Wilders kalte ifølge Washington Post partiets tilbakegang «et begrenset tap», men la til: «Selvfølgelig ville vi ha ønsket mer».

Les også: Mann pågrepet for drapsplaner mot Geert Wilders

annonse

«Vi skal starte en renessanse hvor vår selvtillit gjenopprettes, hvor vi kan leve trygt i et klarert miljø, hvor den demokratiske staten blir reparert og økonomisk og kulturell dynamikk kan komme tilbake», sa Baudet i sin seierstale.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon