Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
annonse
annonse

At eurokratene i Europakommisjonen muligens vil gjøre FNs Global Compact for Migration bindende for alle land kommer ikke som noen stor overraskelse.

Nå er det høyst interessant å se hvordan nasjonalstatene vil håndtere dette utspillet. For Norges del påvirkes vi alltid av hva EU finner på å gjøre på migrasjonsfeltet, fordi vi er en del av Schengen og EØS. Vi elsker å implementere direktiver og vi lytter ofte til det EU sier. Hva skal den norske regjering nå si?

Mange vestlige land avviste avtalen, fordi regjeringene visste hva konsekvensene kunne bli. Mange, også her i Resett, advarte sterkt mot noen av formuleringene i avtalen, som er dypt problematiske. 

annonse

Det står ting i denne avtalen som antyder til at man kan sanksjonere innvandringskritiske ytringer, og at statene skal kjempe mot «fremmedfientlighet», hva nå enn det betyr for disse menneskene. 

Les også: Østerrike kutter i trygd til barn i utlandet – EU truer med sanksjoner

«Legale veier»

annonse

Det mer alvorlige er at et av hovedelementene i avtalen dreier seg om å åpne flere legale veier for nye typer migranter. Det er eurokratene og FN-pampenes svar på de innvandringsrelaterte utfordringene det vest-europeiske samfunnet står overfor. Flere varianter av flere migranter.  

Det kan bety at vi får en legalisert økonomisk migrasjon, eller legalisert velferdsinnvandring. Ingen andre punkter i denne avtalen, om hjelp i nærområder, utvikling og annet, uansett hvor gode de er, kan veie opp for disse manglene.

Hovedargumentet til politikere her hjemme har nær sagt hele tiden vært at «avtalen ikke er bindende». Da er det mildt sagt forvirrende for mange å se at avtalen angivelig blir forsøkt påtvunget land, som ikke har skrevet under på den. Vi har ennå ikke hørt noen avkrefte påstanden fra Østerrike.

Dette viser fremfor alt atter igjen EU-kommisjonens autokratiske tendenser, og EUs sanne antidemokratiske natur. 

En avtale er en avtale

Dessuten, at en avtale ikke er bindende er ikke noe argument. Det er fortsatt en avtale. Hvorfor skriver man under på en avtale, om det er noe i avtalen man har problemer med, eller om ting er uavklart? Fordi den ikke er bindende, sa de. Da kan vi jo klare oss uten. Det er jo ikke sånn at det er noe nytt at vi innfører politikk på ordre fra globale overmakter, også når vi ikke trenger det. Vi visste at slikt press ville komme. 

Regjeringen må sørge for at EU og FN ikke påtvinger oss ytterligere tilstrømning av nye typer migranter. Det må komme et svar på dette. 

EU er en vits

annonse

EU er en vits. Valutaen vil alltid være ustabil, så lenge alle eurolandene deler sentralbank, men har hver sin finanspolitikk, og ulike forhold mellom offentlig gjeld og offentlig overskudd. Ingen i EU-parlamentet kan legge forslag, de kan kun modifisere og stemme over det de får tilsendt fra Europakommisjonen, som består av byråkrater ingen vet hvem er.

Dette er en organisasjon med et klart demokratisk underskudd, med store systematiske mangler, som man må forholde seg til på en nøktern og skeptisk måte.

Les også: – Ungarn vil ikke bli utpresset til å gi opp sitt standpunkt på innvandringsområdet

«Populistisk fremgang»

Et utspill som dette kommer definitivt til å kunne øke støtten til de konservative og «populistiske» kreftene ved EU-valget. Men de må bli mange om de skal kunne ha noe særlig makt i Europaparlamentet, som har rykte på seg for å være til pynt. Kommisjonen kan avsettes av parlamentet ved mistillitsforslag, men sannsynligheten for at de «populistiske» kreftene vil ha tilstrekkelig med mandater er ennå lite trolig.

Nå bør den norske regjeringen komme på banen, og fortelle oss hvilke punkter i denne FN-avtalen vi skal innføre. Avtalen er skrevet under, det er ingen vei tilbake. Nå må vi gjøre det vi kan for å legge press på regjeringen, om de prøver å åpne legale veier for økonomiske migranter, eller om de på noen som helst måte vil sanksjonere innvandringskritikk. 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon