Fra Europaparlamentet. Illustrasjonsbilde.Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias)
annonse

Europaparlamentet krever at EUs medlemsland bekjemper «strukturell rasisme» mot folk av afrikansk herkomst, for eksempel ved «reparasjoner». 

En resolusjon gjeldende angivelig diskriminering av afrikanere i det europeiske samfunnet ble vedtatt av EU-parlamentet tirsdag, med 535 stemmer for og 80 imot. EUs medlemsland ble beordret til «å utvikle antirasistisk politikk og stoppe diskriminering på områdene utdanning, bolig, helse, rettsvesen, politisk deltagelse og migrasjon». 

Diskrimineringen av afrikanere i Europa manifesterer seg blant annet ved med dårlig behandling fra politiet, og lavere karakterer i skolen, hevder representantene. 

annonse

– Sett i lys av økende afrofobiske angrep, ber representantene Europakommisjonen og EUs medlemsstater om å anerkjenne den rasistiske, diskriminerende og fremmedfientlige lidelsen til afro-europeere, og å tilby skikkelig beskyttelse mot disse ulikhetene, for å forsikre at hatkriminalitet blir passende etterforsket, straffeforfulgt og sanksjonert, heter det i en uttalelse fra EU-parlamentarikerne. 

Les også: EU-kommisjonen: EU må begrense medlemsstatenes suverenitet for å stanse «populismen»

«Etnisk profilering»

annonse

Videre beordrer man medlemsstatene til å slutte med såkalt «etnisk profilering» i kriminalitetsbekjempelse, tiltak mot terror og innvandringspolitikk.

– Representantene fordømmer den dårlige behandlingen av folk med afrikansk herkomst i politiets varetekt, og viser til de flertallige voldelige hendelsene og dødsfallene som har skjedd i varetekt. De noterer også den frekvente bruken av rasistisk og etnisk profilering i straffeforfølgelse, antiterrortiltak og innvandringskontroll.

«Reparasjoner»

Parlamentarikerne ber Brüssel om å etablere en særskilt gruppe med tjenestepersoner, som skal fokusere på å motvirke «afrofobi» og sørge for «mangfold» i arbeidslivet, blant annet ved å øke afrikanernes andel av arbeidsstyrken. Dessuten bes Europakommisjonen om å øke utgiftene til skattefinansierte programmer dedikert til å hjelpe EU-innbyggere av afrikansk herkomst. 

Det kreves også at det blir gjort «reparasjoner», og at alle elever i land på tvers av kontinentet får omfattende undervisning om slaveri og kolonialisme i Afrika. «Reparasjoner» kan ifølge parlamentarikerne utføres ved å be om unnskyldning offentlig, eller ved å returnere stjålne artefakter til sine opprinnelsesland. 

Les også: EU-topp: Tiltak mot masseinnvandring er et «forræderi mot Europa»

Lavere karakterer

Det påstås også at afrikanere i Europa får dårligere karakterer i skolen enn andre, og at dette er et resultat av rasisme snarere enn et lavere kunnskapsnivå.

annonse

– Bevisene peker på at afroeuropeiske barn får lavere karakterer i skolen enn sine hvite medelever, og raten de avslutter skolen tidlig på er merkbart høyere.

Resolusjonen ble utarbeidet av den kongolesisk-fødte parlamentsrepresentanten Cécile Kyenge, som i fjor argumenterte for at rasismen i Europa skal bekjempes ved å «assistere» innfødte europeere i å lære seg å akseptere den «endringen av befolkningen» hun mener er en uunngåelig del av globaliseringen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse