Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier i en skriftlig uttalelse at FNs migrasjonsavtale ikke er rettslig bindende, og at EU offisielt også hevder dette.

For kort tid siden rapporterte Resett om et påstått dokument fra EU-kommisjonen som angivelig slo fast at man ønsket å gjøre FNs omstridte migrasjonspakt, Global Compact for Migration, juridisk bindende i unionen, også for land som ikke har underskrevet avtalen. Dette ble først omtalt av østerrikske Kronen Zeitung.

Den omstridte avtalen åpner opp for å legalisere økonomisk migrasjon, og for å innføre sanksjoner mot kritikere av disse formene for migrasjon. Norges undertegnelse av denne avtalen har vekket sterke reaksjoner i konservative miljøer. Avtalen er blitt heftig kritisert, også i Resett.

annonse

Les også: Norge trenger ikke FNs hjelp for å kunne føre en restriktiv innvandringspolitikk

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (FrP) har oversendt et skriftlig spørsmål til utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), om hvorvidt FN-avtalen er juridisk bindende. Nå har han fått svar. 

Korrekt fremstilling

annonse

I en skriftlig uttalelse skriver ministeren at hennes tidligere konstatering om at avtalen ikke er bindende var og er korrekt.

– I min redegjørelse for Stortinget om FNs migrasjonsplattform 13. desember i fjor, sa jeg at FNs migrasjonsplattform ikke er en internasjonal avtale, konvensjon eller traktat, og at den ikke er juridisk bindende. Plattformen blir et viktig politisk referansedokument, men det er opp til hvert enkelt land hvordan man følger den opp på nasjonalt nivå. Plattformen vil heller ikke i seg selv etablere folkerettslig sedvanerett. Dette var og er en korrekt fremstilling, slår Søreide fast.

Stemmeforklaring

Hun understreker at Norge også ved signeringen av avtalen fremholdt at avtalen ikke var bindende.

– I den norske stemmeforklaring under selve avstemningen i FNs generalforsamling 19. desember, ble det også fremholdt at migrasjonsplattformen ikke er rettslig bindende, og ikke i seg selv vil danne grunnlag for folkerettslig sedvanerett.

Les også: Hvorfor er så mange tilhengere av stor innvandring?

EU: Ikke bindende

Ifølge Søreide er dette også EUs offisielle standpunkt.

annonse

– Vi har gjennom kontakt med EU fått bekreftet at det også er deres offisielle posisjon at migrasjonsplattformen ikke er rettslig bindende, uttaler utenriksministeren. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon