Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier i en skriftlig uttalelse at FNs migrasjonsavtale ikke er rettslig bindende, og at EU offisielt også hevder dette.

annonse
annonse

For kort tid siden rapporterte Resett om et påstått dokument fra EU-kommisjonen som angivelig slo fast at man ønsket å gjøre FNs omstridte migrasjonspakt, Global Compact for Migration, juridisk bindende i unionen, også for land som ikke har underskrevet avtalen. Dette ble først omtalt av østerrikske Kronen Zeitung.

annonse

Den omstridte avtalen åpner opp for å legalisere økonomisk migrasjon, og for å innføre sanksjoner mot kritikere av disse formene for migrasjon. Norges undertegnelse av denne avtalen har vekket sterke reaksjoner i konservative miljøer. Avtalen er blitt heftig kritisert, også i Resett.

Les også: Norge trenger ikke FNs hjelp for å kunne føre en restriktiv innvandringspolitikk

annonse
annonse

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (FrP) har oversendt et skriftlig spørsmål til utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), om hvorvidt FN-avtalen er juridisk bindende. Nå har han fått svar. 

Korrekt fremstilling

I en skriftlig uttalelse skriver ministeren at hennes tidligere konstatering om at avtalen ikke er bindende var og er korrekt.

– I min redegjørelse for Stortinget om FNs migrasjonsplattform 13. desember i fjor, sa jeg at FNs migrasjonsplattform ikke er en internasjonal avtale, konvensjon eller traktat, og at den ikke er juridisk bindende. Plattformen blir et viktig politisk referansedokument, men det er opp til hvert enkelt land hvordan man følger den opp på nasjonalt nivå. Plattformen vil heller ikke i seg selv etablere folkerettslig sedvanerett. Dette var og er en korrekt fremstilling, slår Søreide fast.

Stemmeforklaring

Hun understreker at Norge også ved signeringen av avtalen fremholdt at avtalen ikke var bindende.

– I den norske stemmeforklaring under selve avstemningen i FNs generalforsamling 19. desember, ble det også fremholdt at migrasjonsplattformen ikke er rettslig bindende, og ikke i seg selv vil danne grunnlag for folkerettslig sedvanerett.

Les også: Hvorfor er så mange tilhengere av stor innvandring?

EU: Ikke bindende

Ifølge Søreide er dette også EUs offisielle standpunkt.

– Vi har gjennom kontakt med EU fått bekreftet at det også er deres offisielle posisjon at migrasjonsplattformen ikke er rettslig bindende, uttaler utenriksministeren. 

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.