Sir Roger Scruton. Foto: Steve Black / REX
annonse
annonse

Det blir stadig vanskeligere å kritisere islam i den vestlige verden. Man blir utestengt fra sosiale medier, mister familie og venner, og får sparken fra jobben.

Og alt dette bare for å uttrykke noen ubeleiligheter om en spesifikk religion. Den konservative filosofen Sir Roger Scruton har blitt sparket fra sin stilling som rådgiver for den britiske regjeringen, som utgår fra Det (såkalte) konservative partiet, etter en kommentar om såkalt islamofobi.

– Islamofobi er et propagandaord, oppfunnet av Det muslimske brorskap, for å stanse diskusjon rundt viktige spørsmål, skal Sir Scruton ha uttalt.

annonse

Les også: Islam og atter islam: Oslopolitiet etterforsker «religionsnegativitet»

Meningsløst begrep

Kommentaren er helt uskyldig, og filosofen har helt rett. Islamofobi er et meningsløst begrep, og enhver som benytter seg av det er med på å forsøple debatten. 

annonse

Vi har ikke bruk for et begrep som indikerer fobi mot ideer. Det finnes også noe som heter kristofobi (men knapt noen som bruker det, så klart). Slike begreper bør ikke være del av en opplyst, sannhetssøkende, tenkende og kritisk persons vokabular. Ideer har ikke rettigheter. De er ikke levende, pustende vesener. De trenger ikke beskyttelse. 

Essensielt sett er både religioner og ideologier ansamlinger av ideer. Det er like meningsløst å prate om islamofobi, som det er å snakke om kommunistofobi. 

Diagnose

En fobi er en sykelig frykt, registrert i WHOs register over sykdommer. Det er en diagnose. Selv om kristofobi også står listet i ordbøkene, er det kun islamkritikere som blir kalt fobiske. Kritikere av kristendommen, de som liker å tro at de er «edgy» religionskritikere, for eksempel i Human-Etisk forbund, men som egentlig bare er for feige til å kritisere religion der skoen trykker i 2019, de blir ikke kalt syke.

Islam er den eneste religionen i dagens Vesten der tilhørerne og deres masochistiske støttespillere i utstrakt grad stiller medisinsk diagnose på kritikerne.

Les også: «Konservativ» EU-topp mener europeere må «åpne sine hjerter» for asylsøkere

annonse

Propaganda og svakhet

Derfor har kloke Sir Scruton, som for øvrig har undervist undertegnede, helt rett når han sier at islamofobi er et propagandaord. Det er et begrep som ikke gir noen logisk mening. Det er oppfunnet og popularisert av sinte fundamentalister, som ikke vil noe mer enn at religionskritikere og blasfemikere skal holde kjeft, og gjøre helt andre ting enn å våge å kritisere islam. Det er et begrep basert på irrasjonalitet, på følelser, og ikke på fakta. Derfor er det ren, løgnaktig propaganda.

At Sir Scruton nå har fått sparken vitner om at Theresa Mays regjering er svak og patetisk. Det hadde vært lett for dem å forsvare uttalelsene. Å avfeie islamofobi som et illegitimt begrep, utelukker ikke kritikk av hatske uttalelser rettet mot alle muslimer som en uniform gruppe. Dette er en kamp regjeringen kunne ha stått i, vunnet og tjent på. Nå blottlegges i stedet den totale mangelen på konservatisme i Downing Street. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon