Steve Bannon. (AP Photo/Mary Altaffer)
annonse
annonse

President Trumps tidligere sjefsstrateg og mange andre prominente amerikanske politikere går nå til orde for åpen konfrontasjon med Kina.

Den anerkjente utenriksreporteren Curt Mills fra fagbladet The National Interest har deltatt på en konferanse i regi av Steve Bannons nye tenketanke Center for Security Policy om hvilken trussel Kina utgjør for USA. Den ble holdt i Den amerikanske kongressen og flere prominente amerikanske politikere deltok. Mills har skrevet om sine opplevelser i tidsskriftet The American Conservative.

Steve Bannon mener at Kina utgjør en mye større trussel for USA enn Sovjetunionen noen gang gjorde. Han mener at Kina nærmer seg å være økonomisk likeverdig USA, tror at landet har potensialet til overta rollen som verdens supermakt og frykter at det har ekspansjonistiske planer. Han mener at det kinesiske lederskapet under president Xi Jinping har oppnådd full kontroll over det kinesiske samfunnet og at kommunistpartiet driver rovdrift på sin egen befolkning.

annonse

– En radikal gruppe ledet av president Xi og visepresident Wang Quisan har konsolidert makten i Det kinesiske kommunistpartiet. Denne gruppen har gjort det kinesiske folket til slaver, sa Bannon.

Eksistensiell trussel

Bannon argumenterer med at Kinas «effektive autoritære styre» truer USA på en måte som landet ikke har sett siden det katastrofale 1930-tallet. Flere prominente amerikanske politikere og analytikere som deltok på konferansen deler Bannons dystre analyse – blant andre Texas-senator Ted Cruz, tidligere speaker i Kongressen Newt Gingrich, og den anerkjente Asia-eksperten Gordon Chang.

annonse

Les også: Kinas sosiale kredittsystem: En trussel mot verdens demokratier?

«På samme måte som vi måtte organisere oss i trettiårene for å stoppe aktiviteter som gikk imot USAs interesser, går vi igjennom den samme syklusen her» sa Gingrich, mens Cruz klagde på at «Kineserne investerer milliarder i spionasje og tyveri [mot USA].» Chang, på sin side, tok opp problematikken rundt hjerneskader som amerikansk diplomatisk personell som jobber i Kina har pådratt seg.

Bannon påstår videre at amerikanske teknologifirmaer har solgt seg til kineserne og at president Xi nå driver med en fullskala informasjons- og økonomisk krig mot Vesten. Uansett hvilke bekymringer rundt Kinas fremvekst som ble lagt frem av deltakerne på konferansen, er løsningen deres opplagt:

– For denne gruppen er veien fremover klar: åpen konfrontasjon, skriver Mills.

Splittede realister

Gruppen representerer haukene innen politiske realisme som ønsker en mye hardere linje vis-à-vis Kina i tiden fremover – blant annet med en økt militær tilstedeværelse i Øst-Asia. De frykter nå at president Trump skal vike fra å ta en mer konfronterende positur mot Kina i lys av de siste møtene mellom president Trump og Xi. De jobber således iherdig for å forhindre en forsoning mellom verdens to mektigste stater – som de mener uansett bare kommer til å være midlertidig.

annonse

Les også: USA utvider alliansestrukturer i Stillehavet for å motvirke kinesisk ekspansjon

På den andre siden av det realistiske spekteret – representert av Ed King i tenketanken Defense Priorities – finnes de som anerkjenner problemet, men som har andre løsninger. De ønsker først og fremst å forsterke den amerikanske økonomien og ikke kaste bort ressurser på å styrke den amerikanske militære tilstedeværelsen i Øst-Asia – som å utplassere taktiske atombomber i Østkinahavet:

– I stedet for å gjenoppbygge vår egen nasjon, ved å fokusere internt på økonomisk utvikling, bruker Washington ressurser på feil løsninger – som økte Pentagon-utgifter og vedlikeholdelsen av stadig voksende og utdaterte sikkerhetsforpliktelser, sier Ed i et intervju.

Mills skriver også at «guruen» for den realistiske skolen i internasjonale relasjoner, John J. Mearsheimer, også flørter med tanken å konfrontere Beijing i mye større grad enn før. Mearsheimer lenge advart mot Kinas fremvekst og oppfordret amerikanske styresmakter til å ikke lefle med de autokratiske kreftene som har styrt Beijing i en årrekke.

Les også: Resett intervjuer «legenden» John J. Mearsheimer: – Nasjonalisme er den viktigste ideologien i verden

Hvilken vei Trump til slutt velger å ta når det kommer til Kina – konfrontasjon eller forsoning – vil være avhengige av hvor effektivt Bannons haukede tenketanke Center for Security Studies klarer å formidle budskapet sitt fremover, konkluderer den anerkjente utenriksreporteren.

Se under for noen av talene fra konferansen:

Steve Bannon

Gordon Chang

Newt Gingrich

annonse

Ted Cruz

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon