. Foto: Imagine China/REX (9632676a)
annonse
annonse

Fotografier som begynte å sirkulere på internett i midten av april, skal vise kinesiske arbeidere som gjør ferdig Kinas første egenproduserte hangarskip – 001A. 

Ifølge The National Interest, bekrefter fotoene hva flere Kina-observatører lenge har mistenkt. At Beijing ønsker å ha hangarskipet klart innen oktober for paradere det under feiringene til 70-års jubileet for opprettelsen av Folkerepublikken Kina.

Les også: Kina bygger flåte i rekordfart

annonse

Når skipet blir operasjonelt, vil Den kinesiske marinen (PLAN) være det andre marinen i verden som har to hangarskip under sin kontroll – sammen med Storbritannias Royal Navy. Begge er fortsatt langt bak USAs US Navy, som til sammen har 11 store hangarskip under  sin kontroll.

Flytende hotell

Hangarskipet er ikke et sofistikert eller høyteknologisk skip. Det er kun en litt forbedret kopi av Kinas første hangarskip 001 Liaoning – produsert av Sovjetunionen i 1988. 001 Liaoning ble kjøpt av Kina fra Ukraina på slutten av 1990-tallet med den grunnen at Kina ville «konvertere skipet til et flytende hotell.»

Les også: USA utvider alliansestrukturer i Stillehavet for å motvirke kinesisk ekspansjon

annonse

Kina bestemte seg likevel for å beholde skipet for militære formål, og etter flere år med arbeid, ble det sjøsatt i 2012. Det har kapasitet for mer enn et dusin J-15 jagerfly, samt flere helikoptre.

Utvidet rekkevidde for PLAN

Det nye hangarskipet kommer til å gi Kina større militære kapasiteter innen spesielt to områder:

– Kinas nåværende hangarskip og planlagte etterfølgende vil utvide luftforsvarets rekkevidde utover landbaserte systemer og gi økt kapasitet til å føre militære operasjoner i fjerne havområder, skriver USAs Defense Intelligence Agency i en rapport datert januar 2019.

Les også: USA gir opp hangarskip, satser på robotmarine mot Kina

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon