AP Photo / Mark Schiefelbein, Pool

Kina viste frem sin første «neste generasjons»-destroyer under en maritim parade for å feire 70-års jubileet til opprettelsen av landets marine (PLAN), på tirsdag.

Ifølge den statlige kinesiske avisen Global Times, fikk verden for første gang et glimt av PLANs nye stolthet – kjent som Nanchang 101 – i operasjonell tilstand. Skipet er en neste generasjon moderne destroyer på 10.000 tonn – klassifisert som «Type 055» av PLAN.

Krigsskipet er svært godt bevæpnet, og kan utstyres med opp til sammen 112 anti-luft missiler, anti-skip cruise missiler, eller cruise missiler for landbaserte mål.

Hovedkanonen til skipet skyter prosjektiler på 130 millimeter, men skal også kunne utstyres med en railgun. Fartøyet har et avansert radarsystem, som skal være kapabelt til å oppdage skjulte (stealth) gjenstander av forskjellige størrelser.

Første av mange

Ifølge Wei Dongxu, en Beijing-basert militæranalytiker, betyr det faktum at PLAN nå offentlig har vist frem Nanchang under en marineparade at destroyeren er operasjonell, og klar for å tjenestegjøre.

Les også: Kinas første egenproduserte hangarskip snart operasjonelt

Flere «Type 055» destroyere er under konstruksjon. Et skip ble påbegynt i april 2018, og ytterlige to ble lansert i juli. Disse tungt bevæpnede fartøyene forventes å bli ryggraden til Kinas raskt voksende marine. De vil blant annet fungere som eskortefartøyer for Kinas stadig større flåte av hangarskip.

Kinesiske tjenestemenn avbildet på dekk på Nanchang. (Foto av Mark Schiefelbein / POOL / AFP)

Militær modernisering

Kinas president, Xi Jinping, overser en ambisiøs plan om å modernisere Kinas væpnede styrker (PLA) – ved å utvikle alt fra egenproduserte stealth jagerfly til hangarskip.

Kina bygger spesielt opp sin militære tilstedeværelse i det omstridte Sør-Kina-havet, samt rundt Taiwan – som Kommunistpartiet anser som en provins av Kina. Oppbygningen har gjort flere land i regionen, samt myndighetene i Washington nervøse for Kinas hensikter.

Les også: Haukene i Washington med Steve Bannon i spissen går til «krig» mot Kina

PLAN har vært en stor mottaker av midlene til moderniseringen. Kina begynner å få et større behov for å projisere militærmakt langt fra sine hjemlige strøk – for å beskytte sine internasjonale handelsruter og innbyggere i utlandet.