Østerrikes visekansler Heinz-Christian Strache (FPÖ). Foto: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP / Austria OUT
annonse
annonse

Østerrikes visekansler møter motbør for sine uttalelser om Europas demografiske omveltninger.

Østerrikes visekansler Heinz-Christian Strache, lederen for det nasjonalkonservative Frihetspartiet (FPÖ), får kritikk for sin bruk av ordet «befolkningsutskifting» (tysk: bevölkerungsaustausch), da han ble intervjuet av Kronen Zeitung. Ordet er ofte knyttet til begrepet the Great Replacement, som først ble fremmet av den franske forfatteren Renaud Camus. 

– Det er et virkelighetsbeskrivende konsept. Vi ønsker ikke å bli en minoritet i vårt eget hjemland. Det er legitimt, ærlig og dypt demokratisk. De som ikke er på venstresiden blir automatisk svertet som høyreekstremister.

annonse

Kritikken har ikke latt vente på seg, og kommentatorer i The Guardian og The Washington Post anklager Strache for å benytte høyreekstrem retorikk.

Les også: Østerrike: Fire av ti «mindreårige» migranter lyver om sin alder

Kontroversielt begrep

annonse

Strache er ikke den første kjente politikeren som snakker om demografiske endringer i disse termerne. I Frankrike ble borgermester Robert Ménard i byen Beziers bøtelagt, da han i 2016 brukte begrepet i forbindelse med den økende andelen muslimske elever ved skoler i lokalmiljøet.

Erkebiskopen av Strasbourg har også anvendt begrepet, og har advart mot at muslimenes høre fødselsrater i Frankrike vil kunne medføre en «utskiftning» av det franske folk.

Resett har tidligere rapportert om en undersøkelse der det fremgikk at 25 prosent av franskmennene tror det pågår en befolkningsutskiftning, og at dette er planlagt av elitene, som bevisst bruker innvandring til å erstatte den franske befolkningen. 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon