Illustrasjonsbilde. REUTERS/Bax Lindhardt/Scanpix

Etterkommere av ikke-vestlige innvandrere begår mer kriminalitet enn ikke-vestlige innvandrere. Dette viser nye tall fra Danmarks Statistikk.

Når dommer gjøres i rettssalene over hele landet er etterkommere av ikke-vestlige innvandrere sterkt representert. Ifølge en ny rapport utgitt av Danmarks Statistikk, er denne gruppens kriminalitetsnivå 219 prosent høyere enn den mannlige befolkningen samlet, hvis man ikke korrigerer for alder.

Selv når man vurderer alder og sammenligner med etnisitet, er etterkommernes kriminalitetsnivå 145 prosent høyere enn gjennomsnittet viser statistikken som gjengis av den danske avisen Berlingske.

Les også: Norge taper i kampen mot innvandrerkriminalitet. Knivstikking og drap skjer nesten daglig

«Innvandrere i Danmark 2017»

Det forteller Lisbeth Lavrsen, sjefkonsulent ved Danmarks Statistikk, som er medforfatter av den nye publikasjonen «Innvandrere i Danmark 2017». Den danske integrasjonsministeren Inger Støjberg (V) er ifølge avisen ikke overrasket.

– Ikke-vestlige innvandrere begår (som en gruppe) mer kriminalitet enn dansker. Og etterkommere av ikke-vestlige innvandrere begår mer kriminalitet enn ikke-vestlige innvandrere, konkluderer Lisbeth Lavrsen.

Det er spesielt etterkommerne av innvandrere fra Libanon, Somalia, Marokko og Syria som har en høy kriminalitetsindeks, viser publikasjonen. Omvendt er menn fra USA, Kina og India under gjennomsnittet.

Kan være kulturelt betinget

– Forklaringene til tallene kan være mange, sier Lars Højsgaard Andersen, seniorforsker ved Rockwool Foundation til Berlingske.

Les også: Europeisk statistikk viser korrelasjon mellom lav innvandring og nasjonal sikkerhet

– Folk som kommer fra tungt krigsherjede land har opplevd noen ting som kan smitte barna, sier han. I tillegg sier han at ikke-vestlige innvandrere og etterkommere har lavere tilknytning til arbeidsmarkedet.

– Det er en veldig nær sammenheng mellom hvordan du gjør jobben og kriminaliteten, også at unge som bor i sterkt kriminelle områder har større risiko for å bli kriminelle selv, sier sier Lars Højsgaard Andersen.

Torben Tranæs er forskningsdirektør for Nasjonalt forsknings- og analysesenter for velferd (VIVE). Han mener at grunnen til at hovedsakelig etterkommere av innvandrere fra Midtøsten er overrepresentert i kriminalstatistikk er kulturelt betinget.

– Noen Midtøsten-kulturer er svært voldelige samfunn hvor myndighetene er nesten stolte av å bruke vold. Det er ganske forskjellige tradisjoner. Men hvor mye det spiller mot andre faktorer er ikke godt dokumentert», sier Tranæs.

I en epost til Berlingske skriver den danske integreringsministeren Inger Støjberg (V) at det ikke er noe overraskende i de nye tallene fra Danmarks Statistikk.