Bekkestua 20190428. Franck Boli scorer 1-0 måler under kampen mellom Stabæk og Bodø/Glimt på Nadderud stadion. Keeper Ricardo Friedrich (t.h) er ikke i stand til å redde skuddet Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Tilropet under fotballkampen mellom Stabæk og Bodø Glimt har resultert i 6 artikler i lokalavisen Asker og Bærum Budstikke og 2 artikler på NRK.

Totalt 9 oppslag har fotballsupporteren oppnådd – om en også inkluderer et opprørt innlegg på hjemmesiden til Antirasistisk senter, pennført av psykolog Karl Eldar Evang.

– Stabæk-supporter straffes ikke etter å ha ropt «jævla fiskesame», skriver lokalavisen Asker og Bærum Budstikke.

annonse

Dette får redaktøren Børre Arntzen av lokalavisen Bodø By til å reagere.

– Jeg har fulgt Bodø/Glimt tett i mange år, og har vært til stede på Nadderud flere ganger. Dessverre er ikke dette første gang jeg hører det blir ropt hets rettet mot samer på den arenaen, sier Arntzen, som ber supportergruppen, Stabæk og Norges Fotballforbund om å ta tak i det han omtaler som «rasisme på bærumsk».

Supporterleder Bjørnar Posse Sandboe, hevder at han ikke var selv på kampen, men har i etterkant snakket med den aktuelle supporteren og han har beklaget hendelsen.

annonse

– Personen det gjelder skrek først «jævla fiskebonde» etterfulgt av «jævla fiskesame». Deretter ropte han «glem det siste, det var bare tull», forteller Supporterlederen til Asker og Bærum Budstikke.

Les også: Antirasistisk Senter er en propagandasentral

Han kaller slik oppførsel i Bærum for «umusikalsk», men supporterleder er uenig i at «jævla fiskesame» er rasistisk. Han vil heller ikke forfølge saken, han mener at den samtalen de hadde var nok. Den personen det gjaldt hadde forstått alvoret og han har lovet at det aldri skal skje igjen.

I lokalavisen virker Sandboe som en romslig mann som vet hvordan en skal opptre på et høvelig vis i Bærum.

– Vi har ikke problemer med rasisme, homo- eller kvinnehets i Stabæk Support, og jeg hadde vært mer bekymret dersom dette var et gjentagende problem. Vi skal fortsette arbeidet med at vår primære jobb er å støtte Stabæk med følelser og engasjement, og tidvis minne hverandre på hvor grensen bør gå.

Antirasistene tar over.

Ordene har falt, selv om supporterlederen ikke oppfattet tilropet som rasistisk så har vi andre som gjør det. Slik som Antirasistisk senter. De var heller ikke på fotballkampen mellom Stabæk og Bodø Glimt, men nestleder Marit Linløkken vil definerer hendelsen som rasisme.

Les også: Misjonærer malte ansiktet svart for å lære barna om Kongo: – I beste fall tankeløst, sier Antirasistisk Senter

annonse

– Det er en flåsete unnskyldning, som tyder på at han ikke ser at tilropet er diskriminerende og nedlatende. En holdning man ofte ser blant personer som selv ikke er utsatt for slike kommentarer, sier Linløkken, som mener klubb- og supportergruppe gjerne bør komme med en offisiell unnskyldning via sine egne hjemmesider.

– Selvsagt er dette rasistisk, jeg kan ikke se hvordan dette ikke er rasisme, det er ikke mulig, sier leder av Antirasistisk senter Rune Berglund Steen til NRK.

Les også: Antirasistisk Senter skal nå sladre på Resett til selveste FNs rasediskrimineringskomité

– Vi nordlendinger er ikke hårsår, men dette er ikke humor. Det er en skam at det kommer rasistiske utbrudd fra supportere til en klubb på en norsk fotballbane i eliteserien, sier redaktør Børre Arntzen i Bodø By.

Stabæk Supporters styreleder Bjørnar Posse Sandboe svarer på påstanden om rasisme i en e-post til NRK:

– Vi beklager overfor alle fiskesamer som følte seg støtt! De er antakelig ålreite folk, selv om ingen hadde hørt om denne folkegruppen før nå i denne serierunden. Vi lover å spandere en øl på Onkel Blaa neste år hvis ingen av oss rykker ned. Vi vil også spandere en øl på fiskebonden, men siden han ikke ble like krenka får han bare 0,4.

annonse

Politiet blir koblet inn.

Dernest ble Stabæk supporterklubb politianmeldt av en person som heller ikke var på fotballkampen. Fra før har han anmeldt 20 saker om netthets og en av de endte med en dom.

Etter politianmeldelsen så forteller Stabæk-leder Jon Tunold til Asker og Bærum Budstikke om at han vil ha et oppvaskmøte med supporterklubben.

– Jeg hadde håpet at de skulle ta dette alvorlig. Stabæk som klubb aksepterer ingen form for hetsing av noen grupperinger. Det er helt uakseptabelt. Jeg mener dette skal tas alvorlig, uansett, og vi kan ikke stå inne for det som er kommet frem nå, sier daglig leder i Stabæk.

På Antirasistisk senters hjemmeside så skriver psykolog Karl Eldar Evang at han har vært stabæksupporter i 26 år.

Les også: Psykolog kjører kampanje mot Resett-annonsører på Twitter

Karl Eldar Evang var heller ikke på fotballkampen. Men han har sine meninger om håndteringen av den omtalte supporterens tilrop.

– Stabæks reaksjon så langt har vært å tone ned alvoret i saken, skyve supporterleder foran seg. Supporterleder Posse Sandboe prøver langt på vei å flåse seg ut av saken, ved å si at noen synes «fiskesame» er rasistisk, noen synes ikke det.

– Når rasisme mot samer viser sitt ansikt på Nadderud, så kan ikke den vesentlige siden av saken være å slå ring rundt supporteren som ropte og å forsikre om at han slett ikke er rasist.

Psykolog Karl Eldar Evang har også et forslag til en løsning på fotballbsupporterens rop. Han vil at Stabæk fotballklubb skal beklager hendelen offentlig og at «skrikhalsen» blir utestengt fra noen fotballkamper som en passende straff.

Hvis ikke, så mener Karl Eldar Evang at saken bør sendes høyere opp, helt opp til Norges Fotballforbund.

Franck Boli under kampen mellom Stabæk og Bodø/Glimt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

For øvrig så vant Stabæk fotballkampen, de vant 1-0 og det ene mål lagde Franck Boli. Han er fra Elfenbenskysten, men det passer nok ikke så veldig godt inn i denne konteksten. 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon