Danmark rangeres helt på bunn blant vestlige land hva gjelder feminismens omdømme.
Av en meningsmåling utført av YouGov–Cambridge Globalism Project, der 25 000 personer i 23 ulike land er blitt intervjuet, fremgår det at danskene har det desidert mest negative synet på feminismen, av befolkningene i de undersøkte vestlige landene. Dette til tross for at landet regnes som et av verdens mest likestilte. Det rapporterer The Guardian.
En tredel av de danske respondentene mener det er akseptabelt å plystre etter kvinner på gaten. På spørsmål om #MeToo-bevegelsen svarte to av fem at de var negativt innstilte.
Likestilte, ikke feministiske
Kun om lag en fjerdedel av de danske kvinnene identifiserer seg som feminister. I Sverige er andelen nesten dobbelt så høy, 46 prosent. Andelen feminister blant kvinner i Danmark er lavere enn i Storbritannia, Italia og Spania, til tross for at danskene skårer langt bedre enn disse landene på ulike likestillingsparametre.
Danskenes likestillingsminister Karen Ellemann har til og med erklært offentlig at hun ikke er feminist.
Les også: Kvinner trenger ekte, bestemte menn, ikke femininiserte soyboys
Markante kjønnsroller
Skandinaviske land er kjent for høy grad likestilling mellom kjønnene. Studier viser imidlertid at dess mer likestilte kjønnene er i et samfunn, dess mer markante blir kjønnsrollene.
I en svensk undersøkelse, der 120 000 personer i 22 land ble intervjuet, ble det konkludert med at menns og kvinners personligheter er mer ulike, i mer likestilte land.
– Land med veldig høy grad av likestilling mellom kjønnene, som Sverige og Norge, viste forskjeller i personlighet mellom kjønnene som var omtrent dobbelt så store som i land med substansielt lavere grad av likestilling, som Kina og Malaysia, slo de svenske forskerne fast.