– Bibelbrenning betraktes som harmløs humor, mens koranbrenning er livsfarlig for gjerningspersonen, påpeker redaktør Vebjørn Selbekk.
Da Steve Bannon gjestet Document og Oslo, uttalte han ifølge Klassekampen er Koran-brenning er «for idioter».
Spørsmålet har dukket opp i forbindelse med Rasmus Paludan og hans parti «Stram kurs» i Danmark.
Partiets grunnlegger har fått oppmerksomhet ved å publiserer videoer på YouTube som han har kalt en hyllest til ytringsfriheten. Der brenner han blant annet Koranen, noen ganger surret inn i bacon, ifølge NTB.
Les også: Dansk politiker brant koranen i protest
Resett har spurt flere profilerte islamkritikere og ytringsfrihetsforkjempere om hvordan de stiller seg til Koranbrenning.
Vebjørn Selbekk, sjefsredaktør i avisen Dagen.
– Etter min mening bør ikke bøker brennes. Men jeg mener det er grunn til å påpeke at bibelbrenning, for eksempel Otto Jespersens stunt i 2006, betraktes som harmløs humor, mens koranbrenning er livsfarlig for gjerningspersonen og en sikkerhetstrussel mot hele nasjonen, slik vi nå ser med Rasmus Paludan i Danmark. Var det noen som sa at islam er fredens religion?
– Finnes det bedre eller mer konstruktive måter å kritisere islam på?
– Jeg anbefaler andre metoder, ja. For eksempel karikaturer.
Les også: Høyesterettsdommer mener Koranen oppfordrer til vold, forskning sier det samme
Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant, Frp.
– Koranbrenning er uklokt og unødvendig. Uklokt fordi det gjør muslimer til ufortjente offer. Unødvendig fordi det vitner om manglende evne til rasjonell argumentasjon.
– Finnes det bedre eller mer konstruktive måter å kritisere islam på?
– Islam bør avsløres og avkles for fraværet av individualisme, likestilling, toleranse og frihet.
Knut Olav Åmås, direktør, Fritt Ord.
– Hva synes du om Koranbrenning?
–Selsomme stunt fra oppmerksomhetssøkende aktører som har gitt opp det mest intelligente vi har i et fritt og åpent samfunn: rasjonell kritikk og debatt om absolutt alt.
– Finnes det bedre eller mer konstruktive måter å kritisere islam på?
– Det har vi en uendelighet av eksempler på i Norge de siste 15 år, særlig siden starten av karikaturstriden. Som de som har fulgt med vet, har norsk samfunnsdebatt vært kraftig preget av kritikk av islam det siste halvannet tiår, på sitt beste i form av rasjonell og tøff debatt. Den har utspilt seg ikke minst i en lang rekke medier, og har handlet om både religion, religiøse og kulturelle praksiser, lovbrudd, menneskerettighetsbrudd, ukultur og maktmisbruk, for nå å nevne bare de negative aspektene.
Les også: NRK lurer på hva islam er
Nina Hjerpset-Østlie, redaktør, Gjenstridig.no