Onsdag kveld ble det arrangert folkemøte på Kalbakken, i anledning den siste tidens urovekkende utvikling med stadig mer vold i området
Møtet fant sted på den indiske restauranten Marajah, som ligger ved Kalbakken senter. Til stede var stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap), representanter fra bydelen og fra den lokale politistasjonen, samt bekymrede borgere i området. Resett var den eneste medieaktøren representert.
– Jeg er veldig opptatt av at vi har trygge nærmiljøer overalt i Groruddalen, og at når noe skjer, så tar vi tak i det med en gang. At vi prøver å samle alle som kan gjøre noe med det, som kan hjelpe til. Kalbakken har vært en av perlene i Groruddalen som jeg ser det, og det er det ennå helt sikkert, sier Bøhler i sin innledning av møtet.
Grov vold
Bøhler var en av initiativtagerne til dette folkemøtet, og han forteller at han har blitt gjort oppmerksom på flere alvorlige voldshendelse i nærmiljøet på Kalbakken.
– Det er voksne folk, som ikke er borti noe som helst, som er utsatt for grov vold, sier Ap-politikeren, og understreker:
– Sånne ting skal vi overhodet ikke ha i et trygt nærmiljø hvor alle skal ferdes og føle seg vel overalt ute, og kunne bevege seg rundt til alle døgnets tider.
Videre gav Bøhler ordet til politiet, som hadde sendt ut to representanter for å snakke til forsamlingen. En av dem jobbet spesielt med såkalte forebyggende innsatser. Vedkommende startet sitt innlegg med å forsikre borgerne om at politiets kapasitet i området er økt, med 40 nye ansatte ved Stovner politistasjon.
– Kalbakken er statistisk sett ikke et utsatt område, slo han fast.
Silkehansker
Politiet har fått kritikk for ikke å være tøffe nok overfor de kriminelle. Politimannen, som spesielt jobber med forebyggende arbeid, presiserer at det er viktig å «rehabilitere» kriminelle, og innrømmer at de gjerne ikke blir sittende i arresten i mer enn et døgn.
– Mange mener at vi behandler ungdommene med silkehansker. Ungdommer som begår grov nok kriminalitet blir pågrepet og kjørt i arresten. Vi på forebyggende har alltid et mål om å rehabilitere ungdommer som begår kriminalitet. Det er viktig å bli stilt til ansvar når man begår kriminalitet, sier han.
– Det er strenge regler når man skal pågripe barn under 18 år. Så lenge vilkårene for pågripelse er oppfylt, må man anstrenge seg for at oppholdet i arresten skal bli så kort som mulig.
– Vi ser en positiv utvikling hos mange, hevder han videre.
«Ekstremt mindretall»
Videre finner betjenten fra forebyggende enhet det viktig å presisere at det er et «ekstremt mindretall», 3 prosent, av ungdommene i Oslo by, som begår kriminalitet. Dette selv om han også vedgår at ungdomskriminaliteten er økende.
– Jeg har også hørt triste historier der folk ikke lenger ringer politiet når det skjer noe. Min oppfordring til dere er at dere må varsle politiet når noe skjer.
Også kollegaen stemmer i om de angivelig snille Oslo-ungdommene.
– I Oslo har ungdommene aldri vært så snille, og aldri vært så flinke på skolen som de er nå. Jeg vet at det er 3 prosent av ungdom under 18 år som er registrert for kriminalitet. De resterende 97 prosentene har ikke gjort noen ting, sier han.
Les også: Ofrene på Bjørndal og Trasop var etnisk norske. Ungdom med utenlandsk opprinnelse sto bak
Oppgitte beboere
Men de fremmøte borgerne er åpenbart ikke tilfredse med disse lovordene. Flere stiller skarpe spørsmål til politiet, og snakker åpent om egne opplevelser av utrygghet.
En bemerker å ha observert at det er stadig yngre folk med i de kriminelle ungdomsgjengene, og lurer på hva politiet gjør for å hindre dette.
– Vårt primæroppdrag er å snu de yngste i døren. Vi må jobbe mot kjernepersonene i de kriminelle miljøene, så de ikke kan rekruttere. Vi må samarbeide med barnevern, fritidsordninger og alle instanser som jobber med barn som er i ferd med å utvikle negativ adferd, svarer den ene politibetjenten.
En bekymret kvinne lurer på om man har kontakt med foreldrene til ungdommene med negativt adferdsmønster.
– Det er helt klart ekstremt avgjørende, og i de tilfellene der det er voksne som er oppegående er det lett, men i alle tilfellene er det ikke nødvendigvis sånn, innrømmer politimannen fra forebyggende enhet.
Riskable anmeldelser
Betjenten mener man må «tenke alternativt og gi foreldrene verktøyene de trenger», når man støter på voksne som ikke samarbeider, og som ikke bryr seg om at barna deres er involvert i kriminalitet.
En mann bemerker at han anmeldte et forhold, og at han ble møtt av politifolk som skal ha kommunisert at det var risikabelt å anmelde. Andre påpeker at ungdommer som blir utsatt for vold kan være redde for å anmelde, på grunn av potensielle represalier.
– Vi bruker masse ressurser på å hindre at de kriminelle tar igjen. Vi kan ikke si at vi lykkes helt med det, men vi er på ballen sammen med de andre instansene, er svaret fra politiets side.
En annen mann reagerer på det han kaller «rosemaling» fra politiets side, at politiet forsøker å gi inntrykk av at de har kontroll, mens beboerne selv ikke opplever at dette er tilfelle. En kvinne sier seg enig, og informerer om at frafallsandelen i videregående skole for gutter i Groruddalen ligger på hele 47 prosent.
Narkosalg
Flere forteller dessuten om narkosalg i området. En forteller at slike ting foregår ved Refstad skole. En annen opplyser om at det foregår narkohandel på gårdsplassen ved hans bolig. Han mener dette begynte etter at Bislett Kebab House ble etablert i bydelen.
– De gjemmer narkotikaen i gresset, sier han.
Etableringen av Bislett Kebab House får gjennomgå fra flere av beboerne. De mener de generøse åpningstidene på kebabrestauranten sørger for at de kriminelle ungdommene har et sted å oppholde seg til sent på nattestid, og at dette fører til problemer og utrygghet for de som bor rundt.
Mange mot en
Etter at folkemøtet offisielt ble avsluttet, henvendte Resett seg til flere av beboerne, for å høre mer om deres opplevelser av utrygghet i nærmiljøet.
En kvinne forteller at hennes sønn i midten av 20-årene ble banket opp og ranet tilfeldigvis, på vei hjem fra byen for en stund siden.
En mann forteller at han ble banket opp av åtte personer utenfor restaurant Marajah i oktober i fjor, da han konfronterte en somalisk mann som kom inn i restauranten og lagde bråk. Ifølge mannen skal somalieren ha truet med å drepe ham. Resett fikk også se et bilde av mannen, kraftig forslått, tatt like etter mishandlingen.
Eskalering
Det blir også snakket om en episode der en eldre mann med hjertestarter skal ha blitt utsatt for uprovosert vold, i tillegg til flere andre sjokkerende eksempler. Det er tydelig at dette har eskalert den siste tiden.
En kvinne Resett kommer i kontakt med, som blir beskrevet av andre til stede som en ildsjel i lokalmiljøet, er frustrert over politiets skjønnmaling, og påpeker at det ofte er «action» i området. Hun lover at om det ikke skjer noen forbedringer på et par måneder nå, vil det arrangeres fakkeltog for å få Bislett Kebab House til å endre sine åpningstider.
– Politiet er her med seks kommandobiler av gangen på fredager og lørdager, også skal de dysse det ned og snakke om at dette er et fredelig område. For oss er det ikke det. Da Bislett Kebab kom hit for to år siden, det var da det begynte.
Les også: Etniske norske barn jaktes på av innvandrerungdom, og respektløsheten rår
Mer berøringangst
Det er ingen tvil om hvilke ungdommer dette gjelder, det er tydelig fra beboernes skildringer. Det dreier seg i all hovedsak om innvandrerungdom med ikke-vestlig bakgrunn. Dette ble overhodet ikke nevnt under møtet. Resett spør ildsjelen og kvinnen med den voldsutsatte sønnen om hva de synes om denne uviljen mot å adresse denne faktoren.
– Det er feigt. Jeg sa det til datteren min: «De har null respekt for jentene, mødrene og dere. De flyr på moren til venninnen din». Og når det gjelder foreldrene til disse ungdommene, politiet sier rett ut til meg på telefonen at «vet du hva, det er fælt å si det, men foreldrene deres gjør ingenting, de bryr seg ikke engang».