Er Jimmie Åkesson og Sverigedemokratene på vei inn i varmen? Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Politikere fra Sverigedemokraterna opplever trusler og hets grunnet politisk ståsted langt oftere enn svenske politikere generelt.

En studie utført av Demoskop har avslørt at så mange som tre av ti svenske politikere opplever trakassering og trusler. Politikere fra det nasjonalkonservative Sverigedemokraterna rammes imidlertid uforholdsmessig ofte.

I arbeidet med undersøkelsen spurte Demoskop 4279 kommunepolitikere rundt om i Sverige om de hadde blitt utsatt for trusler og trakassering i forbindelse med politiske tillitsverv under det siste året. 

annonse

Man fant da at 29 prosent av respondentene sa de opplever trusler offentlig eller privat, og at det kan dreie seg om fysisk vold og vandalisme. Dette rapporterer Dagens Samhälle. 

Men det er altså særlig politikere fra SD som er hardest rammet. Hele 47 prosent av respondentene fra det nasjonalkonservative partiet har oppgitt at de er blitt utsatt for trusler og trakassering i løpet av det siste året. 

Les også: Mange rapporter om valgfusk i Sverige – særlig SD og AFS er rammet

annonse

Truet på valgdagen

Emilia Orpana, som er gruppeleder for SD i Nynäshamn, hevder å ha blitt utsatt for et verbalt angrep og trusler på en valgdag.

– Vi stod utenfor et valglokale og delte ut stemmesedler. To menn følte seg provoserte over at det stod Sverigedemokraterna på skjorten min, forteller Orpana, som legger til at mennene også truet med å myrde henne. 

Mishandling 

Under valgkampen i forkant av det nylige EU-valget ble en 15 år gammel sverigedemokrat mishandlet på åpen gate i Borås. 

Bare dager etter denne hendelsen ble partileder Jimmie Åkesson angrepet med kinaputter etter et valgmøte. 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon