FIllustrasjonsbilde. Foto: Erlend Aas / Scanpix
annonse
annonse

Partiene Demokratene og Selvstendighetspartiet innleder et valgsamarbeid foran høstens lokalvalg. Selvstendighetspartiets kandidater vil stille på Demokratenes lister.

I en pressemelding tilsendt Resett opplyser Demokratene og Selvstendighetspartiet om at de to partiene nå vil innlede et valgteknisk samarbeid, etter å ha erfart at et samarbeid mellom små nasjonalkonservative partier er etterspurt hos noen velgere.

Nasjonalkonservativt listesamarbeid

annonse

Pressemeldingen kan leses i sin helhet under:

Vi har gleden av å meddele at Demokratene og Selvstendighetspartiet har innledet et nasjonalkonservativt listesamarbeid under årets fylkesvalg. Rent teknisk innebærer dette at representanter fra begge gruppene stiller på listen til Demokratene. 

Demokratene er et etablert, landsdekkende, registrert parti. Selvstendighetspartiet er pr. i dag en organisasjon med et eget program, og en ambisjon om å kunne bli et registrert parti.

annonse

I denne situasjonen har regelverket gjort det umulig for Selvstendighetspartiet å stille egne lister, utenom i Oslo. Demokratene har på sin side hatt behov for nytt blod på våre lister, spesielt i flere fylker hvor vi ikke har hatt fylkeslag.  

Et samarbeid med både medlemmer av Demokratene og medlemmer av Selvstendighetspartiet på Demokratenes lister ser vi på som en vinn-vinn-situasjon for begge.

Velgere på den patriotiske siden i norsk politikk har lenge etterlyst et samarbeid mellom alle de nasjonalkonservative partiene i Norge. Dette har vi lyttet til. Derfor har vi sammen med Selvstedighetspartiet tatt ansvar og lansert dette initiativet. Vi håper at dette kommer til å sette en trend frem til stortingsvalget 2021, som vil lede til et bredt samarbeid der flere aktører blir med.

Våre partiprogrammer er sammenfallende på alle de viktigste sakene, som realisme i spørsmålet om innvandring og tilbakevandring, sikkerhet, nasjonal suverenitet, lokalt selvstyre, nei til bompenger og ut av EØS.

Demokratene var tidlig ute, noen vil si forut for sin tid, til å advare imot konsekvensene av det multikulturelle eksperimentet, allerede i 2002, da partiet ble grunnlagt.

Demokratene og Selvstendighetspartiet utfyller hverandre. Vi i Demokratene har erfaring og er allerede representert i norsk offentlighet. Selvstendighetspartiet på sin side er et friskt pust med mange unge dedikerte medlemmer. Vi i Demokratene er imponerte over hva de har fått til med begrensede ressurser på kort tid. Vi er derfor stolte over å annonsere dette samarbeidet.

annonse

Vi anbefaler alle til å treffe oss på våre valgkamparrangementer de kommende månedene.

Meldingen er signert Makan Kasheikal og Ellen Due Brynjulfsen, som henholdsvis leder Demokratene og Selvstendighetspartiet. 

Les også: Er kritikk av EU og innvandringspolitikk høyreekstremt?

Etterspurt samarbeid

Brynjulfsen presiserer overfor Resett at samarbeidet ikke bare omfatter fylkesvalg, som oppgitt i pressemeldingen, men også i valg til kommunestyrene rundt omkring i landet. Hun ser positivt på samarbeidet

– Det har jo lenge vært et ønske fra mange om at småpartiene bør samarbeide. Jeg hadde jo ønsket å stille med egne lister, og heller ha Demokratene på våre lister, men nå ble det slik, og jeg ser positivt på det.

– Men, som dere skriver i pressemeldingen, så er dere jo enige i mange veldig grunnleggende spørsmål, hvorfor ikke bare slå dere sammen fullt ut?

– Ja, det er i mitt hode.

Bompenger

Ellen Due Brynjulfsen er ennå ikke sikker på hvor godt det nye alternativet kan gjøre det i det kommende valget til høsten.

– Vi har rett og slett ikke peiling. Nå kom dette protestpartiet mot bompenger, og tok stemmer vi hadde tenkt å få. Det som uroer meg litt med det er; hva tenker disse partiene ellers? Hvor står de? Det er et protestparti med én sak. Vi vet jo ikke hva de ellers vil.

Demokratene og Selvstendighetspartiet lover å sammen kjempe imot bompenger rundt omkring i lokalsamfunnene.

– Det er en utrolig urettferdig avgift. I Oslo er det diskutert litt, men det er ikke bra for Oslo i lengden, for byen kan komme til å dø ut. Lastebilsjåfører må betale høy fullpris, og rekker ikke inn og ut av byen på en time. 

annonse

Stjeler medlemmer fra mange partier

Selvstendighetspartiet ønsker seg et annet forsvarspolitisk samarbeid enn dagens NATO-samarbeid. Her er de uenige med Demokratene. 

– Vi er ikke motstandere av NATO, men vil ha en europeisk løsning, og Demokratene er for NATO, så akkurat der er vi uenige. Men nå har vi tenkt mer på politikken i fylker og kommuner, det er jo det vi skal samarbeide om. 

– Da jeg gikk ut av Frp i 2015 sa jeg «aldri mer politikk». Det varte i ett år. Så startet jeg etterhvert Selvstendighetspartiet, og fikk med meg folk fra SV, Ap, Høyre og Frp. Medlemmer fra hele linjen. 

Les også: Uniformert politi ville overvåke dannelsen av et nytt lokallag i Selvstendighetspartiet

Tiltrekker seg mange unge

– Hvorfor tror du Selvstendighetspartiet kan lykkes der andre har feilet?

– Det som forundrer meg er at vi har fått inn så mange unge, 16-åringer, 18-åringer og studenter. Jeg trodde egentlig at det mest ville være folk på min alder som ville bli tiltrukket av partiet. Men vi har fått en veldig gjeng med ungdom over hele landet, og det får meg til å se med håp på fremtiden. Vi må få budskapet ut, men gammelmedia, så fort de ser mitt navn, blir det vanskelig. Vi er avhengige av å spre budskapet. 

Resett har også kontaktet Demokratenes partileder Makvan Kasheikal, og vil følge opp med eventuelle kommentarer fra ham. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon