Kjetil Rolness. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX

Sosiologen Kjetil Rolness skriver på sin Facebook-side om det han mener er det hittil mest groteske innlegget i den norske #metoo-debatten.

Det er Torgeir Holljen Thon i Natt&Dag, som har anmeldt boken til svenske Fredrik Virtanen, en mann som mistet både jobb og ære etter en voldtektsanklage for 10 år siden. Denne voldtektssaken ble henlagt, og medieoppslag om saken ble senere dømt i PFU.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157043929870499&set=a.144306025498&type=3&theater

«Det spiller ingen rolle om en enkelt mann er skyldig eller ikke, det avgjørende er at kvinnen blir trodd. Den enkelte kvinnen representerer kvinner generelt, og kvinner vet at det har skjedd, at det er sant, enten det faktisk har skjedd eller ei. De har opplevd det selv, så mange ganger, og selv de som ikke engang har opplevd det lever hele tiden i frykt for at det skal skje. Det er nemlig det som er voldtektens funksjon, som Ebba Witt-Brattström skriver i sin nye #metoo-bok.»

Les også: Kjetil Rolness: Den nye FAFO-rapporten er sjokkerende. Sjokkerende dårlig

Rolness skriver at det var den amerikanske feministen Susan Brownmiller som skrev dette først, i boka «Against Our Will» i 1975. Sitatet det er snakk om lyder som følger:

«Voldtekt er en bevisst avskrekkingsprosess, hverken mer eller mindre, og ved hjelp av denne trussel holder samtlige menn samtlige kvinner i en tilstand av frykt.»

Les også: Kjetil Rolness slakter Marie Simonsen: – Nytt lavmål

Rolness mener det er fristende å snu på flisa, dersom det er slik at vi virkelig skulle tro på enhver kvinne som måtte beskylde en mann for voldtekt på Twitter:

«Voldtektsanklager en bevisst avskrekkingsprosess, og ved hjelp av denne trussel holder samtlige kvinner samtlige menn i en tilstand av frykt.»