Det oppsiktsvekkende forslaget kom i en lederartikkel signert Lena Lindgren i forrige uke.
I en kommentar kalt I Sejersteds ånd, tar hun til orde for en ny «Ytringsfrihetskommisjon», Lindgren tar utgangspunkt i Amnesty Norges rapport «21 politiske tiltak mot netthets».
– Tyskland har banet vei, skriver Lindgren. – Siden 2018 har landet pålagt nettselskaper ansvar for å fjerne «ulovlig» materiale» (noe som fikk Facebook til å ansette flere tusen moderatorer). Frankrike følger opp den tyske loven i et eget lovarbeid i år. Men Storbritannia ser ut til å gå mest drastisk til verks. 8. april i år la den britiske regjeringen frem et forslag til et helhetlig system for å gi nettselskaper mer «redaktøransvar», med varslingssystem, klageordninger og rapportering.
Vil slå ned på lovlige ytringer
Hun nevner deretter at nettselskaper i Storbritannia som ikke fjerner lovstridige ytringer, skal ikke bare kunne straffes med bøter, men med fengsel.
– I tillegg vurderer landet å bøtelegge selskaper for «skadelige» ytringer som ikke er lovstridige. Hva innebærer dette? spør hun retorisk.
Og hun har svaret også:
– For å tenke et slikt forslag til Norge: I vår har det falt to dommer. Den første gjaldt hatytringer mot poeten Sumaya Jirde Ali, og i forrige uke falt en dom for trusler mot Filter-redaktør Harald Klungtveit. Skritt i britisk retning ville gitt staten enda et verktøy, for eksempel ved å kunne bøtelegge Resett for sin kommentarfelt-praksis.
Lindgren ser ikke ute til å mene at å bøtelegge Resett for ytringer som ikke er ulovlige skulle innebære en innskrenking av ytringsfriheten.
– Samtidig står det i Grunnloven at «staten skal legge forholdene til rette for en åpen og opplyst samtale». I dag er det et faktum at trolling og hetskampanjer truer mange vekk fra samfunnsdebatten, og at algoritmene fører til polarisering og filterbobler. Så selv om en «britisk vending» ikke nødvendigvis er riktig for Norge, vil en sterkere regulering utvilsomt også her føre til en utvidelse av ytringsfriheten – ikke en innskrenkning, skriver hun.
Les også: Dagsavisen stenger sine kommentarfelt
Totalitære fantasier
Resett-redaktør Helge Lurås sier i en kommentar at Morgenbladet ikke klarer å tenke prinsipielt rundt ytringsfrihet og snarere er rammet av det han kaller «krenkelseshysteri».
– Vi kan ikke la den sarteste sjelen bestemme hva som er lov og ikke å si. Da fungerer ikke demokratiet. For det vil aldri være noen grenser for hva folk kan hevde seg krenket av. I et slikt system vil den som trekker seg fra debatt, vinne. Fordi man kan trekke offerkortet og hevde seg skremt vekk, sier Lurås.
Han mener Lindgren nok uten å vite det selv, lefler med totalitære dragninger.
– Lindgren burde lese seg opp på fascisme og kommunisme. Kanskje hun vil kjenne igjen sine egne tilbøyeligheter, avslutter Lurås.
Les også: Bannon: Kommentarfeltet er ytringsfrihetens pris