Foto: Dinendra Haria/REX
annonse
annonse

Hundrevis av franske nudister truer med å dukke opp nakne ved et basseng i Grenoble, i en motdemonstrasjon mot aksjoner fra burkinikledde, muslimske kvinner.

Grenoble, en by i det sørøstlige Frankrike, som nå den siste tiden har opplevd en sterk hetebølge med opptil 40 grader celsius, påbyr kvinner ved byens svømmebassenger å bruke normal badedrakt, mens menn må bruke Speedo-lignende badebukser. Dette på grunn av hygiene- og sikkerhetshensyn.

Men nylig har en gruppe muslimske kvinner fra organisasjonen L’alliance citoyenne Grenobloise – Borgeralliansen i Grenoble – dukket opp to ganger ved bassenger i byen, iført burkini. Dette skriver The Telegraph. 

annonse

Les også: Europa svetter i rekordvarme

Mener de er muslimenes Rosa Parks

annonse

På det første forsøket 17. mai klarte 15 kvinner å ta seg inn på et bassengområde, der de filmet seg selv, og hevdet aksjonen dreide seg om å «forsvare religionsfriheten». Forrige søndag ble en slik gruppe bøtelagt 35 euro per person, for å ha brutt reglene om klær i bassenget.

De muslimske kvinnene later ikke til å resignere av den grunn, og har tatt til orde for en tredje «operasjon burkini» søndag denne uken. Gruppen hevder de er den «muslimske Rosa Parks fra Frankrike». 

Rosa Parks var en svart amerikansk menneskerettsforkjemper, som kjempet imot behandlingen av svarte amerikanere som annenrangs borgere, og har fått en del av æren for protestene mot raseskillet i USA på 50- og 60-tallet.

Motaksjon

Andre borgere i Grenoble har imidlertid lansert en sekulær motaksjon, med en gruppe på Facebook, der det tas til orde for at man i stedet skal dukke opp nakne ved bassenget, i en motdemonstrasjon mot «burkinibrigaden».

231 personer har sagt de vil dukke opp nakne, og hele 1 300 personer har vist interesse for aksjonen. Blant dem en sosialistisk lokalpolitiker. 

Stenger bassengene i byen

I en uttalelse fra byens rådhus heter det at badevaktene ba om at bassengene måtte stenges da «de er der for å sørge for sikkerheten, og det kan de ikke gjøre når de må bekymre seg for folkemengden.

annonse

– Vi jobber for en positiv løsning, heter det i uttalelsen, som har fulgt oppfordringen fra badevaktene.

Adrien Roux, som leder Borgeralliansen på riksplan, har følgende å si om konflikten.

– Borgermesteren har ikke ytret et ord om at på grunn av sin religiøse tro, så kan ikke hundrevis av muslimske kvinner komme og svømme. Republikanske prinsipper bør beskytte deres tankefrihet. En offentlig tjeneste må være åpen for alle. 

Les også: Oslo-barnehage arrangerte aktivitetsdag med hijab, islamsk bønn og resitering av Koranen

Politisk islam

Amine El-Khatmi, som er president i den sekulære gruppen Republikansk vår, vil ikke være med på dette.

– Dette er ikke stakkarslige muslimske mødre som lider i heten, men politiske militante i aksjon. Neste gang vil det være: «Vi vil ha hele bassenget for oss selv, for vi kan ikke bade med andre», sider hun.

Matthieu Chamussy fra Det republikanske partiet i Frankrike sier at dette dreier seg om politisk islams fremgang i landet, på bekostning av kvinners rettigheter.

Norske Dagbladet har også omtalt saken, og hevdet i sin artikkel at politikerne med motforestillinger mot «burkinibrigaden» tilhører «ytre høyre fløy». 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon