Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug utøver klimaskadelig virksomhet i Quebec under årets ski-VM (Photo by MARTIN OUELLET-DIOTTE / AFP)
annonse

To akademikere mener idrett og friluftsliv er problematisk for klimaet.

Førstelektor André Horgen og professor Jan Ove Tangen ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) argumenterer i en kronikk hos forskersonen at idrett og friluftsliv står overfor dramatiske, nærmest uløselige, utfordringer hva gjelder bærekraft. Enkeltmenneskene kan ikke ta ansvaret for å løse disse utfordringene, organisasjonene må ta drastiske grep, mener de.

Det handler om mange og lange reiser, samt stort forbruk av utstyr og diverse tjenester. Alt bidrar til høyt karbonavtrykk, og «truer i økende grad mange sportslige aktiviteters eksistensgrunnlag, utøvernes helse og miljøets bærekraft».

annonse

– Hva om en norsk toppidrettsutøver sier «STOPP! Jeg vil ikke lenger bidra til «World-cup-sirkusets» karbonavtrykk. Skal jeg konkurrere utenlands vil jeg gjøre det i maksimum én uke i året, under et VM eller OL som arrangeres så bærekraftig som mulig».

Les også: Klimahysteriet: Å tenke selv har blitt en synd

«Klimavennlige»

Men Horgen og Tangen tror ikke på individuelle initiativ, de innser at det er mindre penger å tjene på en slik modell. Derfor mener de idrettsorganisasjonene selv må innføre «klimavennlige» regler.

Det handler blant annet om å kutte ut cup og serier som medfører at lag må fly, kutte ut nasjonale stevner i individuelle idretter, og nekte utøvere å konkurrere utenlands før i voksen alder. Så bør man innføre utstyrsbegrensninger: «Med ski-idrettene som eksempel kunne alle skirenn avvikles med én ski-park fra arrangøren, hvor man fikk tildelt ett par, tilpasset vekt og høyde, med dagens struktur og dagens glider. Nasjonale og internasjonale forbund kunne anbefale for eksempel kun én tennis-racket per spiller, én sykkel per syklist, ett par fotballsko per spiller og så videre. Alt utstyret bør være resirkulerbart.»

Vil skape et middelmådighetens paradis

annonse

I den lange artikkelen nevnes også tiltak for å begrense klimaavtrykket som følge av friluftsliv, og tilslutt konkluderer de to akademikerne slik:

– Eneste muligheten for å få idrett og friluftsliv bærekraftig er å erstatte det moderne samfunnet med et annet samfunn – et samfunn hvor ideer om prestasjon, framgang og vekst erstattes med verdier som likevekt, harmoni og «godt nok». Alt må innrettes slik at disse verdiene realiseres. Intet mindre!

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.