Senterpartiet lover å følge behandlingen av regjeringens stortingsmelding om tro- og livssynsamfunn nøye.
Nylig la Solberg-regjeringen, ved tro- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad, frem sin stortingsmelding om tro- og livssynsamfunn. Mange har uttrykt seg kritisk til det de anser for å være slepphendthet i møte med religiøs fundamentalisme, særlig i islam.
Meldingen vil møte motstand på Stortinget, både fra Frp og Ap. Frp-representantene Jon Helgheim, Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde har lovet å gå imot.
Også Aps Jan Bøhler har klart indikert at han vil bestride stortingsmeldingen på flere punkter. Han er blant annet misfornøyd med manglende oppfølgning av fjorårets stortingsvedtak om å sette tilsyn som betingelse for at koranskoler og andre trossamfunns skoler kan få statlig støtte.
Les også: Sp-Gjelsvik: Frps innvandringsgrep gjør veiene farligere
Tar ikke stilling til likebehandling
Åslaug Sem-Jacobsen er tro- og livssynspolitisk talsperson i Sp, og medlem av familie- og kulturkomiteen. Hun understreker at hun er svært kritisk til behandlingen av barn ved koranskoler.
– Meldingen kom etter at vi hadde vårt siste gruppemøte i partiet, og vi har derfor ikke diskutert eller behandlet noe av innholdet. Det er for tidlig å si noe om hva vi tenker om likebehandling av koranskoler og søndagsskoler, utover at jeg personlig er svært kritisk til de historiene som er blitt avdekket om hvordan norske barn har blitt behandlet på koranskoler i utlandet, slår Sem-Jacobsen fast.
– Jeg liker ellers godt tanken på et åpnere tros- og livssynssamfunn, da også jeg verdsetter trosfrihet høyt. Men ikke så høyt at den skal trumfe andre menneskerettigheter. Derfor skal jeg ta for meg en del av ordlyden nøye, når vi setter i gang med behandlingen av meldingen for fullt etter sommeren, fortsetter hun.
Likestillingskrav
Sp-politikeren ønsker blant annet å sørge for at kravene for å få statsstøtte, for eksempel på likestillingsområdet, er strenge nok.
– De store temaene for Sps del blir forøvrig helt klart å diskutere de forslagene som kommer om eierskapet til Opplysningsvesenets fond, hvordan Den norske kirke skal bli den folkekirken vi i Sp ønsker oss, hvorvidt kravene for å motta statsstøtte for trosamfunn faktisk er gode nok, blant annet når det gjelder minstekrav for medlemmer og likestilling, og selvfølgelig også hva som skal være gjeldende grunner fremover for å miste statsstøtten.
Videre ønsker Sem-Jacobsen at kirkevalgene skal finne sted samtidig med kommune- og fylkestingsvalget.
– Vi er ellers kritiske til at menighetene selv skal bestemme tid og sted for kirkevalget. Det er uklokt å ikke skulle avholde det samtidig med kommune-og fylkestingsvalget om man ønsker seg bredere deltagelse, og mer relevans for flere nordmenn. Dette mener vi er viktig om vi skal få en skikkelig folkekirke.
Les også: Vedum: – Kjempestort engasjement blant folk
Oppfølgning
For Sp-representanten er det ingenting å forundre seg over, at regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets vedtak.
– Det jeg kan si om det er at det å bli minnet om nok et vedtak vi har gjort i Stortinget de siste årene som ikke blir fulgt opp av regjeringen, begynner å bli dagligdags. I alle fall er det vel mye av det syns nå jeg, etter å ha sett nærmere på en oversikt som var til behandling i Kontroll- og konstitusjonskomiteen i juni.
Sem-Jacobsen lover å følge ekstra med på hva som er gjort i forbindelse med vedtaket fra regjeringen i behandlingen av tros- og livssynsmeldingen.