Al-Hol-leiren der 75.000 mennesker oppholder seg. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Når dansker blir spurt om landet bør jobbe for å hente hjem danske barn av IS-foreldre i Syria, er det flere som svarer nei enn ja.

Mens 34 prosent av danskene ønsker å hente barna hjem, er 45 prosent imot, viser en spørreundersøkelse Voxmeter har utført for det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Mediesjef Christian Sophus Ehlers i Unicef Danmark sier han forstår at det er utbredt skepsis til at personer som har bodd i IS’ voldsregime, hentes hjem.

annonse

– Men man må huske at det er barn vi snakker om. Barna har ifølge barnekonvensjonen krav på beskyttelse, noe vi må leve opp til, sier han.

Det er tre leirer nordøst i Syria som huser tidligere IS-medlemmer og deres barn. Den største av dem er al-Hol-leiren, der 75.000 mennesker oppholder seg. To tredeler av dem er barn.

Minst 13 danske barn og kvinner er registrert ved leirer i Syria, skrev Ritzau i juni. Ifølge danske Politiken befant åtte danske barn seg der i mai.

annonse

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslo i våres at det befinner seg rundt 40 norske barn i Syria. Bortsett fra de fem barna som kom til Norge i begynnelsen av juni, har de ikke endret det anslaget.

Ifølge Redd Barna har de humanitære behovene økt dramatisk i leirene som huser tidligere IS-medlemmer og barna deres. Fire svenske barn kan ha dødd på vei til eller mens de har oppholdt seg i leirer nordøst i Syria, opplyste hjelpeorganisasjonen forrige uke.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon