President Donald Trump i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Ved å tvinge Demokratene til å betingelsesløst stille seg bak den ytterliggående «firerbanden», gir Trump seg selv gode muligheter til gjenvalg i 2020.

Demokratene i Kongressen fordømte på tirsdag president Donald Trump for å ha ytret seg rasistisk mot de fargete kongresskvinnene Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley og Rashida Tlaib – også kjent som «firerbanden». Folk er forferdet over presidentens oppførsel: Hvordan kunne han være så idiotisk? Nå har Trump ødelagt alle mulighetene sine for å bli gjenvalgt!

Faktum er at selv om utspillet kan virke hjernedødt, ligger det en utspekulert politisk strategi bak. Republikanerne har nemlig alt å tjene på å at Demokratene legger seg så tett opp til «firerbandens» politiske profil som mulig i forkant av presidentvalget i 2020. Jo lenger Demokratene trekker mot venstre, jo flere velgere fra sentrum kommer Republikanerne til å ta fra dem.

annonse

De fleste meningsmålinger opp til nå viser at Trump enn så lenge ligger an til å tape et presidentvalg mot alle de potensielle demokratiske motkandidatene. Men de viser også at Trump gjør det best mot kandidater som befinner seg langt ute på venstresiden i amerikansk politikk. Trump gjør det derfor dårligst i meningsmålingene mot moderate demokrater som Joe Biden, og best mot ytterliggående sosialistiske politikere som Bernie Sanders.

Les også: Trump fortsetter å gjøre det bedre i meningsmålingene

Ved å komme med slike opplagt provoserende uttalelser mot «firerbanden», tvinger Trump moderate demokrater å stille seg ubetinget bak dem, som vil igjen styrke deres posisjon innad i Det demokratiske partiet. Trumps frontalangrep på kvinnene dytter på denne måten Det demokratiske partiet lenger mot venstre, som vil være fordelaktig for hans muligheter til å bli gjenvalgt i 2020.

annonse

Flere amerikanske sentrumsorienterte velgere vil tolke en slik utvikling som en omfavnelse av «firerbandens» ytterliggående politikk – definert av sosialisme, innvandringsliberalisme og identitetspolitikk. Trump spiller derfor på å at han vil vinne flere velgere ved å tvinge Demokratene ytterligere mot venstre, enn han vil tape på å komme med et såpass opplagt provoserende utspill.

Les også: Trump symboliserer motstand mot venstresiden

Presidentvalget i 2020 kommer ikke til å handle om å blidgjøre ytterfløyene i amerikanske politikk, men en kamp om å vinne stemmene i sentrum. Jo lenger Demokratene trekker mot «firerbandens» sosialistiske politiske profil, jo flere amerikanske velgere kommer til å bli skremt av partiets venstredreining.

I ren frykt for hvordan et demokratisk parti som går i retning av «firerbanden» kommer til å se ut, vil mange amerikanske velgere stemme på Trump, selv om de ikke liker det. Det finnes for eksempel flere høyreorienterte personer som ikke kunne fordra personligheten til Trump i presidentvalget 2016, men som allikevel stemte på ham, fordi de mente at Clinton-alternativet var verre.

Les også: «Borgerkrig» i Det demokratiske partiet mellom Pelosi og Ocasio-Cortez – med anklager om rasisme

Nå som Det demokratiske partiet stadig trekker lenger mot venstre, kommer denne trenden til å forsterke seg. Amerikanske valg handler ikke lenger om hvem som har best politikk, men hvem som har minst dårlig. I valget mellom et demokratisk parti i  «firerbandens» ånd og et republikansk parti dominert av Trump, kommer gjennomsnittsamerikaneren til å foretrekke Trump.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon