Illustrasjonsbilde. Admiral Philip S. Davidson. Foto: Rex / Shutterstock
annonse
annonse

Admiral Philip Davidson, USAs øverstkommanderende i Indo-Stillehavsregionen, mener at Kina har gått til et systematisk angrep på det internasjonale systemet.

Breaking Defense har intervjuet Davidson, som utrykker stor bekymring for hva Kinas fremvekst kommer til å gjøre med den politiske status quo til det internasjonale systemet i tiden fremover. Admiralen trekker spesielt frem Kinas militarisering av Sør-Kina-havet, «gjeldsfelle-diplomati», og masseinterneringen av uigurer i Xinjiang-provinsen i Vest-Kina.

Davidson mener at de motstridende verdiene som USA og Kina representerer stadig oftere kommer til overflaten og krasjer med hverandre – senest i de nylige pro-demokratiske demonstrasjonene i Hong Kong.

annonse

Diametrale motsetninger

Davidson stiller seg på denne måten bak flere prominente eksperter som lenge har advart at Kina ønsker å erstatte den liberale internasjonale ordenen med en utgave som er mer fordelaktig for autokratier og merkantilistisk statskapitalisme.

– Kina ønsker å forandre det internasjonale regelbaserte systemet til en orden som har kinesiske karakteristikker, noe som vil få store konsekvenser for resten av verden. De ønsker en verdensorden som favoriserer autoritære styresett, og det representerer en diametral motsetning fra vår visjon om en fri og åpen internasjonal orden, sier han.

Falsk narrativ om liberalisering

annonse

USAs Kina-strategi var i flere tiår basert på troen om at etter hvert som Kina integrerte seg inn i verdensøkonomien, ble rikere og mer økonomisk utviklet, ville Beijing gradvis åpne opp politisk, og bli mer liberalt og demokratisk. Davidson mener at denne hypotesen ikke lenger holder mål, og at Washington må forandre strategi vis-à-vis Beijing.

Les også: Japan gjør comeback som en regional sikkerhetspolitisk stormakt

– Den gamle strategien som antar at Kina ville bli mer liberalt etterhvert som landet ble dypere integrert i verdensøkonomien, har simpelthen ikke fungert. Den spådde liberaliseringen har ikke funnet sted, argumenterer han.

Uproporsjonal militærmodernisering 

Davidson uttrykker videre bekymring for Kinas superraske militærmodernisering i Øst-Asia, som han mener er ute av proporsjoner til hvilke sikkerhetsrisikoer som landet nå står ovenfor.

annonse

– Det er ikke noen proporsjonal trussel som rettferdiggjør Kinas raske militærmodernisering. USA, for eksempel, har ikke økt sitt militære nærvær i Stillehavsregionen noe særlig i samme periode. Kina er på vei til å matche USAs kapasitet i regionen, og kommer til å lukke gapet en gang i løpet av de neste årene, sier han.

Les også: USA utvider alliansestrukturer i Stillehavet for å motvirke kinesisk ekspansjon

Admiralen etterlyser nye amerikanske militærinvesteringer i 2020 for å motarbeide den ufordelaktige trenden.

– USA trenger nye kapasiteter innen luft- og missilforsvar; flere 5. generasjons stealth fly; og bedre kapasiteter innen cyberkrigføring og krig i rommet. Vi trenger også å opprettholde USAs store overtak innen undersjøisk krigføring og ubåtteknologier, sier han.

Økt militært samarbeid

For å motarbeide utviklingen, sier Davidson at USA stadig jobber tettere militært med flere aktører i regionen – ikke bare med allierte, men også andre stater.

Les også: USA, India, Japan og Filippinene med felles militærøvelser i Sør-Kina-havet

– De militære forholdene til USAs formelle allierte i Stillehavsregionen – Japan, Sør-Korea, Australia, Filippinene og Thailand – er veldig sterke. Relasjonene til ikke-allierte – som Singapore og Vietnam – blir også stadig varmere, konkluderer han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon