Velkommen Gule: NRK bruker Lars Gule som terrorekspert. Foto: Skjermbilde NRK TV.
annonse
annonse

Statskanalen forsvarer bruk av omstridt samfunnsdebattant i terror-relaterte saker.

Før helgen ble NRK kraftig kritisert av Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde for å ha brukt førsteamanuensis ved Oslomet, Lars Gule, som ekspert i forbindelse med dommen mot Mulla Krekar, som ble dømt til 12 års fengsel i Italia for planlegging av terror.

NRK omtalte Gule som «ekstremistforsker», mens NTB valgte å gi 64-åringen tittelen «terrorekspert».

annonse

– At NRK ikke finner Lars Gules fortid som terrorist ekskluderende i en akademisk og intellektuell debatt om terror tar jeg som et signal om at statskanalen enten ikke anser Gules tidligere handlinger som alvorlige. Alternativt at enkelte i kanalen mener Lars Gule representerer «det gode hatet» og at hans budskap derfor er verdt å lytte til. Begge alternativer er for meg moralsk forkastelige, sa Tybring-Gjedde til Resett.

– Gule er relevant

I 1977 ble Lars Gule dømt i Libanon for besittelse av sprengstoff i forbindelse med planlegging av en terroraksjon rettet mot Israel. Han ble omtalt som «Norges første terrorist» av media etter pågripelsen.

Kommentar: Helge Lurås reagerer på NRKs hyppige bruk av Gule som terrorekspert

annonse

Tidligere medlemmer av kringkastingsrådet har stusset på bruken av Lars Gule som ekspert med tanke på hans egen terror-bakgrunn.

Elin Ørjasæter, som jobbet i Kringkastingsrådet frem til august 2017, skrev en kommentar i Morgenbladet i fjor at Gule ble foretrukket som ekspert fordi NRK-ansatte har samme politiske preferanser som den nåværende professoren.

Men til tross for klagene fra lisenbetalere, og innad i NRK, tar ikke NRK selvkritikk.

– Lars Gule er førsteamanuensis ved OsloMet og har forsket på terror og ekstremisme i mange år. NRK og en rekke andre medier bruker han som kilde. Vi mener hans faglige bakgrunn fra akademia og hans kompetanse gjør han til en relevant kilde i saker som er innenfor fagfeltene han jobber med, sier fagdirektør i NRK, Marius Tetlie, til Resett.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon