Velkommen Gule: NRK bruker Lars Gule som terrorekspert. Foto: Skjermbilde NRK TV.
annonse
annonse

Statskanalen forsvarer bruk av omstridt samfunnsdebattant i terror-relaterte saker.

Før helgen ble NRK kraftig kritisert av Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde for å ha brukt førsteamanuensis ved Oslomet, Lars Gule, som ekspert i forbindelse med dommen mot Mulla Krekar, som ble dømt til 12 års fengsel i Italia for planlegging av terror.

NRK omtalte Gule som «ekstremistforsker», mens NTB valgte å gi 64-åringen tittelen «terrorekspert».

annonse

– At NRK ikke finner Lars Gules fortid som terrorist ekskluderende i en akademisk og intellektuell debatt om terror tar jeg som et signal om at statskanalen enten ikke anser Gules tidligere handlinger som alvorlige. Alternativt at enkelte i kanalen mener Lars Gule representerer «det gode hatet» og at hans budskap derfor er verdt å lytte til. Begge alternativer er for meg moralsk forkastelige, sa Tybring-Gjedde til Resett.

– Gule er relevant

I 1977 ble Lars Gule dømt i Libanon for besittelse av sprengstoff i forbindelse med planlegging av en terroraksjon rettet mot Israel. Han ble omtalt som «Norges første terrorist» av media etter pågripelsen.

annonse

Kommentar: Helge Lurås reagerer på NRKs hyppige bruk av Gule som terrorekspert

Tidligere medlemmer av kringkastingsrådet har stusset på bruken av Lars Gule som ekspert med tanke på hans egen terror-bakgrunn.

Elin Ørjasæter, som jobbet i Kringkastingsrådet frem til august 2017, skrev en kommentar i Morgenbladet i fjor at Gule ble foretrukket som ekspert fordi NRK-ansatte har samme politiske preferanser som den nåværende professoren.

Men til tross for klagene fra lisenbetalere, og innad i NRK, tar ikke NRK selvkritikk.

– Lars Gule er førsteamanuensis ved OsloMet og har forsket på terror og ekstremisme i mange år. NRK og en rekke andre medier bruker han som kilde. Vi mener hans faglige bakgrunn fra akademia og hans kompetanse gjør han til en relevant kilde i saker som er innenfor fagfeltene han jobber med, sier fagdirektør i NRK, Marius Tetlie, til Resett.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon