Ekstremismeforsker Lars Gule. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Lars Gule hevder i et Facebook-innlegg at det kommer klager til NRK og andre medier for at han brukes som kommentator. Og det det skjer i forlengelsen av den omtalen han får på Resett. Og det kan nok stemme.

Men jeg tror neppe han har rett i at budskapet i alle disse klagene er at han «burde holde kjeft og aldri få lov til å ytre meg offentlig,» slik han skriver.

Hovedkritikken fra Resett har vært at Gules fortid ikke opplyses om mer jevnlig, og at han fremstilles som «ekspert», mens hele hans virke bærer preg av aktivisme fra et nokså venstreorientert utgangspunkt.

annonse

Gule kan ha litt rett i at enkelte fra høyresiden nok møter seg selv litt i døren når man kritiserer NRK og andre medier for å ikke gi Gule en «merkelapp» og et stempel. For det er jo ofte det vi selv reagerer på når vi blir stemplet som f. eks. «det islamkritiske nettstedet Resett».

Jeg mottok også en epost fra advokat Brynjar Meling, som reagerte på at han ble omtalt som «venstreorientert» i en artikkel her. Han opplyste da at han stort sett hadde stemt borgerlig. Litt spøkefullt tilbød jeg ham at vi endret beskrivelsen av ham til «høyreorientert». Men Meling fant ikke det like morsomt…

Meling har et poeng og vi har fjernet merkelappen nå, og vi kan bli flinkere på Resett også fremover til å ikke gi folk disse unødvendige merkelappene. Men de verste på dette området et likevel MSM, og vi ser frem til selvransakelse fra dem også.

Gule skal også ha ytringsfrihet

annonse

Gule mener at Resett truer hans ytringsfrihet i det fokuset vi setter på medienes bruk av ham. «Det avsindig selvmotsigende i en slik holdning fra folk som i neste åndedrag, eller i neste tråd, mener ytringsfriheten er truet fordi deres meninger blir kritisert og fordi de aldri får «slippe til» osv., faller dem ikke inn. For innskrenking av andres ytringsfrihet er helt greit», skriver Gule

Litt rett har Gule

Trykket mot Gule kan nok av og til bli stort, og det er NRK heller enn Gule denne kritikken er ment rettet mot. Og som jeg skrev tidligere: Ingen skal være diskvalifisert fra å bli brukt som kommentator eller ekspert selv om man har en kriminell fortid eller er politisk aktivist. Heller ikke Lars Gule. Han er en markant stemme og en «fargeklatt» som vi har godt av å høre fra, for han er ikke alene om sine meninger. Og ikke alt han sier er bare tøv heller.

Men det må da være mulig å variere litt mer på hvem NRK inviterer inn i studio. Og det gjelder ikke bare når vi snakker om terror og islam. Også på USA er det temmelig begredelig. De samme såkalte ekspertene som tok feil i 2016 brukes fortsatt i NRK, og det like mye.

Hadde NRK faktisk lyttet litt mer til denne kritikken fra «høyresiden», ville de fått mer troverdighet.

annonse

Det betyr ikke at vi mener Lars Gule skal helt vekk fra TV-skjermen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon