Politiet rykket ut til Martin Linges Vei på Bogerud i Oslo etter å mottatt melding om at det skal ha blitt avfyrt skudd utendørs. Flere personer skal ha blitt sett løpende fra stedet etter episoden En grå eller grønn bil skal også ha blitt observert.. Politiet leter i området etter gjenstander som kan bekrefte skyteepisoden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Etter slagsmålet på Bogerud og i kjølvannet av reaksjonene som har oppstått er det fristende å si: Hva var det vi sa?

Mange er forundret over slagsmålet som nylig fant sted på Bogerud, og fremfor alt er det den manglende respekten for politiet som sjokkerer. Men dette bør kun være noe nytt for de som begrenser seg til gammelmediene som nyhetsformidlere. 

For de som leser Resett derimot, er slike ting gammelt nytt. Dette er saker vi har hatt fokus på helt siden oppstart, og med jevne mellomrom har vi rapportert fra samtaler med våre kontakter i politiet om eskalerende vold og manglende respekt for politiet.

annonse

Les også: Politibetjent i hovedstaden: – De som virkelig blør der ute får ikke oppmerksomhet

«Fuck the police»

I mars rapporterte Resett at det ved en ungdomsskole på Oslo øst var 20 til 30 ungdommer samlet, som trakasserte en politipatrulje like etter at denne hadde ankommet. Ungdommene lagde griselyder, og kom med tilropet «fuck the police», de ba om navn og telefonnumre til betjentene, og spyttet på dem. 

annonse

I den forbindelse lot vi også en betjent komme til orde, selvfølgelig anonymt, fordi han ellers risikerer å miste jobben. Han beklaget seg over at ledelsen i politietaten i Oslo unnskylder den respektløse oppførselen med at ungdommene kommer fra hjem med trangboddhet og språkvansker.

Pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt prøvde den gangen å glatte over respektløsheten. Hun ville ikke kommentere den spesifikke beretningen, men bedyret at de fleste ungdommer i Oslo er samarbeidsvillige. Det samme sa politiets representanter på folkemøtet om eskalerende vold på Kalbakken i mai. 

I april kunne Resett imidlertid rapportere om nok en lignende sak, der en gjeng ungdommer slo og spyttet på betjenter på Majorstuen. Respektløsheten er et frekvent fenomen.

Innrømmelser

Nå, etter mye om og men, vedgår politiet at man har et problem. Fungerende visepolitimester Johan Frederiksen i Oslo-politiet sier nå rett ut at man har problemer med ungdommer som bruker skjellsord, formuleringer han ikke en gang vil gjengi, og at man i det siste har sett tilfeller der ungdommer retter aggressiviteten mot politiet. 

Alt dette er nytt for røkla. Men dere som har lest Resett, har lenge vært klar over disse tilstandene på Oslo øst. Det som er nytt er at politiledelsen innrømmer det. 

Justisminister Jøran Kallmyr presiserer også at den manglende respekten for autoriteter er helt uakseptabel. Det er imidlertid ingen som våger å tale klarspråk om de bakenforliggende årsakene til at dette skjer nå. 

Les også: TV 2 stikker kjepper i hjulene for politiet, og bidrar til et mer utrygt samfunn

annonse

Lojalitet

Vi vet hvilke ungdommer dette er. Og det er ikke barn av norske hjem. Dette er barn av innvandrere som ikke er assimilert inn i det norske samfunnet. Dette er innvandrerungdom, som ikke føler tilhørighet, tillit eller lojalitet til den norske nasjon. Det er ungdommer som dessverre får inn kvinnefiendtlige verdier inn med morsmelken, og som derfor behandler kvinnelige lærere med særlig stor respektløshet. Dette er ungdommer som lærer seg at vold er legitimt av sine egne foreldre.

Mer disiplin og kraftigere konsekvenser for dårlig oppførsel i skolen bør nå være en selvfølgelighet. Enda viktigere er det at vi får et paradigmeskifte i innvandringspolitikken.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon