REUTERS/Callaghan O'Hare
annonse
annonse

Masseskytingen i El Paso på lørdag ble utført av en 21-åring som etterlot seg et manifest. Det peker mot et ønske fra vedkommende om å svøpe sine drap i en ideologisk og politisk kamp.

Og denne kampen skal være mot innvandring til USA. Derav valget av grensebyen El Paso hvor 80 prosent av innbyggerne har latinamerikansk bakgrunn.

Mellom 2006-2016 var det fire til fem masseskytinger i året i USA. I 2017 og 2018 var det henholdsvis sju og ti. Så langt i 2019 har det vært seks, ifølge Wall Street Journal.

annonse

Det er ingen overraskelse at innvandring og multikulturalismen også førerer til mobilisering blant dets motstandere. Det er eksistensielle spørsmål i spill. Og at man dermed også finner en og annen totalt følelseskald drapsmann blant disse, må vi dessverre også regne med. I Norge fikk vi Anders Behring Breivik.

Les også: «Om stempling, fascisme og 22. juli-kortet»

I Norge har mediene og nå den siste tiden også Arbeiderpartiet prøvd å slå politisk mynt på slike terrorhendelser med å hekte drapene på Frps «tankegods».

annonse

Og en parallell pågår i disse dager i USA. Enkelte av demokratenes presidentkandidater har gitt Trump mer eller mindre skylden for drapene på grunn av hans kritikk mot ulovlige innvandrere fra Mexico.

– Han (Trump) er en rasist og han nører opp om rasisme i USA … Han endrer på grunnleggende vis dette landets karakter, det fører til vold, sa demokrateb Beto O’Rourke til CNN søndag.

Og de etablerte mediene følger opp. Norske Klassekampen sier det på denne måten:

«Det er klart at bare gjerningsmannen skal straffes for angrepet i El Paso. Det er like klart at Donald Trump har gitt voldelige rasister i USA en selvtillit vi aldri trodde de skulle få igjen.»

Cathrine Thorleifsson forsker ved C-rex – Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, sier dette til Klassekampen:

– Selv om president Trump ikke direkte oppfordrer til vold, føler mange høyreekstreme seg oppildna av Donald Trump.

annonse

I slike tilfeller av kynisk politisk opportunisme er det eneste riktige av Trump å stå fast på sin rett til å ytre seg oppriktig. Enkeltvise drapsmenn med forskrudde voldsidelogier kan ikke brukes til å kneble meninger som intet voldelig budskap har. Innvandringskritikk er ikke oppfordringer til vold.

Tvert imot er en åpen offentlig debatt mer sannsynlig et virkemiddel som totalt sett begrenser antallet mennesker som bestermmer seg for å utføre slik høyreekstrem terror.

Som kontrast ønsker venstresiden å legge lokk på argumentene mot høy innvandring slik at innvandringen kan fortsette i det tempoet som nettopp skaper motstand mot den. Det er en oppskrift på polarisering og vold fra alle sider.

Hva så med islam?

Da stiller vold utført i islams navn seg i en helt annen klasse. For islam kan ikke påberope seg å være en ideologi fri for oppfordringer til vold, drap og krig. Folk som Breivik, terroristen i Christchurch og nå i El Paso har på sin side på egen hånd lagt voldsbruken inn som en forlengelse av en angivelig opptatthet av å bevare vestlig kultur intakt. Deres egen voldsbruk, deres eget verk.

Men det er intet mindre enn påfallende at de samme menneskene som gjør alt de kan for å late som om islam, slik det praktiseres av majoriteten, ikke har noe med volden som utføres i islams navn, er de første til å knytte enhver nasjonal patriotisme og innvandringsskepsis til drap og terror utført av høyreekstreme.

De som gjør slikt er fiender av demokratiet og av ytringsfriheten som dets fundament.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon