Klassekampen har 50 millioner kroner på børsen. Likevel mottar Klassekampen 43,5 millioner kroner i pressestøtte, og det er hele 3,3 millioner mer enn hva de fikk i fjor.
De revolusjonære har endt opp med å bli børsspekulanter. Klassekampen skriver ennå om arbeiderklassen, men avisens medarbeidere og leserne deres har ofte høy utdannelse
Fra 2015 har Klassekampen også blitt kapitalister
De følte at banken gav for liten avkastning, og valgte heller å spekulere i pengemarkedsfond, obligasjonsfond og aksjefond, skriver Journalisten. Norsk økonomi kan gå så det suser, men det kan skje noe der ute i verden, gjerne noe brått og uventet. Derfor anbefales det å ha pengene i banken, selv om renten er lavere enn på børsen. For uerfarne så er det ikke avkastningen som er viktigst, men å ikke tape penger.
Børsinntektene har gitt et markant utslag i årsregnskapet. I 2017 var de på 2,6 millioner, men i år har de falt til bare 0,9 millioner. Bortfallet av inntekter fra børsen er synlig på overskuddet, det falt fra 7 millioner til knappe 4,3 millioner.
Overskudd er et misvisende begrep
Avisen mottar 43,5 millioner i pressestøtte. Omsetningen var på 180 millioner kroner, slik at reellt sett var det et underskudd på 34,9 millioner kroner.
Les også: Klassekampen-redaktør mener mediestøtten bør gå til alle
Men det er ikke kriger i Midtøsten eller gjeldsveksten i Kina med innvirkning på børsen som bekymrer administrerende direktør Christian Samuelsen i Klassekampen. Det er pressestøtten.
Medietilsynet har beregnet at avisen kan få en avkortning på 1,9 millioner. Men i det regnestykket har de ikke tatt med den nye aktøren Dagbladet Pluss, og at Morgenbladet blir oppgradert fra en meningsavis til en nummer-to-avis, slik som Klassekampen. Om så skjer vil de få et mindre stykke av kaken på 313 millioner kroner.
Les også: Klassekampen-redaktør frykter millionkutt med Dagbladet-konkurranse
Klassekampen har beregnet at det kan utgjøre 5 millioner mindre i pressestøtte. Hvis så skjer, og børsen gir samme avkastning – da vil Klassekampen få røde tall i boka.
– Det er varslet at vi får mindre. Kanskje ganske mye mindre, og det kan bli dramatisk, sier Samuelsen til Journalisten.