Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Klassekampen har 50 millioner kroner på børsen. Likevel mottar Klassekampen 43,5 millioner kroner i pressestøtte, og det er hele 3,3 millioner mer enn hva de fikk i fjor.

De revolusjonære har endt opp med å bli børsspekulanter. Klassekampen skriver ennå om arbeiderklassen, men avisens medarbeidere og leserne deres har ofte høy utdannelse

Les også: Forsker hevder Mímir Kristjánsson utnytter sin stilling som nyhetssjef i Klassekampen til egen vinning

annonse

Fra 2015 har Klassekampen også blitt kapitalister

De følte at banken gav for liten avkastning, og valgte heller å spekulere i pengemarkedsfond, obligasjonsfond og aksjefond, skriver Journalisten. Norsk økonomi kan gå så det suser, men det kan skje noe der ute i verden, gjerne noe brått og uventet. Derfor anbefales det å ha pengene i banken, selv om renten er lavere enn på børsen. For uerfarne så er det ikke avkastningen som er viktigst, men å ikke tape penger.

Børsinntektene har gitt et markant utslag i årsregnskapet. I 2017 var de på 2,6 millioner, men i år har de falt til bare 0,9 millioner. Bortfallet av inntekter fra børsen er synlig på overskuddet, det falt fra 7 millioner til knappe 4,3 millioner.

Overskudd er et misvisende begrep

Avisen mottar 43,5 millioner i pressestøtte. Omsetningen var på 180 millioner kroner, slik at reellt sett var det et underskudd på 34,9 millioner kroner.

Les også: Klassekampen-redaktør mener mediestøtten bør gå til alle

annonse

Men det er ikke kriger i Midtøsten eller gjeldsveksten i Kina med innvirkning på børsen som bekymrer administrerende direktør Christian Samuelsen i Klassekampen. Det er pressestøtten.

Medietilsynet har beregnet at avisen kan få en avkortning på 1,9 millioner. Men i det regnestykket har de ikke tatt med den nye aktøren Dagbladet Pluss, og at Morgenbladet blir oppgradert fra en meningsavis til en nummer-to-avis, slik som Klassekampen. Om så skjer vil de få et mindre stykke av kaken på 313 millioner kroner.

Les også: Klassekampen-redaktør frykter millionkutt med Dagbladet-konkurranse

Klassekampen har beregnet at det kan utgjøre 5 millioner mindre i pressestøtte. Hvis så skjer, og børsen gir samme avkastning – da vil Klassekampen få røde tall i boka.

– Det er varslet at vi får mindre. Kanskje ganske mye mindre, og det kan bli dramatisk, sier Samuelsen til Journalisten.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon