Arendalsuka har blitt et must på kalenderen for politikere, organisasjonsfolk, lobbyister, næringslivsledere og politiske journalister, og har blitt så stort at båter må tas i bruk for å avvikle programpostene. Her fra Aftenpostens statsministerduell mellom Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
annonse

YFO bestemte seg først for å boikotte Arendalsuka fordi Arendalsuka boikottet tre lovlige organisasjoner fra å stille. Men YFO snudde, og deltar likevel. Siden har Siv og Sylvi «bondet» i mediene, sagt det mange tenker: At Resett er behandlet urettferdig av alle som vil tie dem.

Ting skjer. FrPs beste damer kommer sent, men de kommer godt. Og de kommer samstemt. Det er interessant. Bompartiet er splittet mellom Norge (Bergen) og Oslo. De krangler. Men FrPs to dronninger holder hender. Det er snart valg. Tro hva du vil. Det burde være ytringsfrihet i Norge, sier FrP-damene. Men er det det?

Først trodde jeg det var slik at: Hvem hadde brydd seg om YFO ikke var på Arendalsuka? Kanskje først og fremst de som har gjort alt for at næringslivet skal boikotte Resett. Slik hadde Twitter-venstre vunnet på walk over. YFO, hvis hele styre er engasjert i Resett, er ikke store nok til å gi vekt til en boikott. YFOs velde ligger nok bare på argumentenes logiske vektskål. Det er enda mange i Norge som ikke engang aner hva Resett er, langt mindre har hørt om YFO. Og «vet» disse noe om Resett eller YFO så har de fått «uhildet» informasjon fra folk som ikke liker Resett.

annonse

Men nå tenker jeg at FrP trenger YFO. At FrP trenger Resett. At partiet er i villrede om sitt eget ståsted. Takk og pris da, for at YFO har stått stille (på tross av kritikk for nettopp det). Skal Siv og Sylvi spise lunsj offentlig med Tybring-Gjedde og den fløyen i partiet? Jeg spanderer!

Les også: Dagens Næringsliv mener «pengene renner ut av Resett»

YFO må være synlig

YFO, som Resett, må være offensiv og synlig. Bunnen i argumentasjonsrekken YFO står for er vid nok til at alle motstandere kan finne frem til den om de våger gå i debatt. Ord er ikke kuler eller kniver. Ord hverken dreper eller utøver vold. Men oppdemmete ord kan bli til frustrasjon. Ukanalisert frustrasjon kan føre til grusomme handlinger.

Gode eksempler er islamistenes hat mot mennesker som lever i og erkjenner Vestens kjerneverdier, og nynazister og ekstremhøyres hat mot mennesker som lever under Islam. Et annet godt eksempel er Antifas voldsbruk mot mennesker som er skarpe meningsmotstandere av deres grunne slagord.

Felles for de nevnte eksemplene er at mennesker hater og utøver hat mot mennesker under dekke av å være noe «større». Men et menneske er langt mer komplekst sammensatt enn en ideologi eller en politisk retning. Likevel utøves det hat, drap, ekstrem vold og trusler mot mennesker som dekker seg bak et lite skjold med en ideologisk logo.

annonse

Du er menneske først

Det finnes vel knapt et menneske som ikke har flere lag og dybder i seg enn grunne hatideologier som kommunisme, islamisme eller nazisme. Likevel er det alltid det at man er en «hater» som er argumentet for at man ikke skal kunne stille til debatt om flate, grunne og utdaterte ideologier, ideologier som forsøker å kvele mennesket som kommer i kontakt med ideologien. Ikke bare er ideologiene hver for seg og samlet for små til å dekke helheten i et menneske. De blir paradoksalt nok bare mindre og mindre, satt opp mot alle menneskene som visstnok skal være en del av hele ideologien.

Som menneske er du ikke først islamist, kommunist, eller nazist, for å ta de verste først, og så menneske. Ei heller er du først muslim, kristen, venstreorientert eller høyreorientert, for å nevne noen mindre farlig. Du er menneske. Du velger selv hvem du er. Eller du burde i hvert fall selv få velge hvem, du er. Problemet er at ideologiene har tatt så sterkt nakketak i menneskegrupper at de nekter deg å være hvem du er. At enkeltmenneskene tillater det, er problemet. Men forståelig, gitt konsekvensene for å stå imot. Ofte døden.

Og selvsagt er du heller ikke «bare» YFO. Men YFO er noe så sjeldent som en organisasjon som ønsker at folk ikke skal være like, eller tenke likt. Snarere tvert imot vil de ha debatt og meningsmangfold. Også en debatt med meningsmotstandere de knapt kan sammenligne seg med. Som Alliansen. YFO har invitert SIAN og Alliansen til debatt i et arrangement i regi av YFO under Arendalsuka.

Norge er en redd nasjon

Vi er en redd nasjon. Og det er oss selv vi er mest redd for. Vi er som en kropp vi selvskader. Hvordan kan man ellers forstå at det er hensiktsmessig å ekskludere noe av oss selv i debatten om hvordan det egentlig står til i landet? Leveren skriker: Drikk mer vin. Lungene gisper: Røyk mer tobakk. Nervene er i helspenn: Ta en hasjkake til. Slik «leger» man et problem man ønsker å glemme daglig.

Situasjonen

Ingen bryr seg om Alliansen. SIAN har noen veldig gode poenger, men retorikken deres står dessverre ikke i stil til deler av innholdet. Og «løsningen» deres er uansett urealistisk og i utakt med Norge. Vi skal ikke kaste alle muslimer ut av Norge. Mange muslimer er bare kulturmuslimer og hadde følt det som en lise å bli kvitt moskeene. Ikke alle går i moske.

Så det er opp til YFO, som springer ut av Resett, å være den rebellen som mange mennesker faktisk hører på, og som etablissementet derfor vil være virkelig redd for. Vi er i hvert fall omtrent 2000 som er glad for at dere stiller! Det våger jeg si på vegne av YFOs medlemmer (korriger meg gjerne).

Når YFO blir en statsstøttet organisasjon vil vi, ja vi må møte opp som medlemmer, nok bli synligere. Foreløpig har YFO ganske mange medlemmer, men tar nok av egen lomme for å være såpass synlig.

For øvrig: Takk for et første vellykket arrangementet på Litteraturhuset, og lykke til på Arendalsuka!

(P.S. til Siv Og Sylvi: Hvis dere mener alvor er det bare å fortsette prosessen. Heller dere to som BFFs, enn Erna, Grande og Siv, tenker nok mange. Det er plass til dere i et sterkere FrP, og folk vil stemme på dere igjen hvis dere slipper tak i alt dere ikke tror på, men heller holder hender oftere!)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.