Rasmus Paludan. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via Reuters
annonse
annonse

Selvstendighetspartiet ønsker å avholde en pressekonferanse sammen med den omstridte danske politikeren Rasmus Paludan på fredag denne uken. 

Selvstendighetspartiet er et parti som definerer seg som nasjonalkonservative. De vil avholde en pressekonferanse førstkommende fredag, mellom klokken 16 og klokken 18, mens Arendalsuka ennå er i sving. I utgangspunktet hadde de booket tid ved Litteraturhuset.

Den danske politikeren Rasmus Paludan, som er leder for partiet Stram Kurs, kommer til Oslo denne uken, og skulle etter planen være med på konferansen.

annonse

På sine nettsider skriver Selvstendighetspartiet følgende om arrangementet:

«Paludan har vært en viktig stemme i den offentlig debatten i Danmark angående den demografiske endringen som nå finner sted i Europa. Selvstendighetspartiet vil med dette gi Paludan mulighet til å møte de norske mediehusene som tidligere har omtalt ham, men ikke gitt ham mulighet til å forsvare seg.»

Les også: Dansk Folkeparti-grunnlegger om Rasmus Paludan: – Synes han er ekstremt ubehagelig

annonse

«Ikke velkommen»

Mandag 12. august varsler imidlertid Litteraturhuset at Rasmus Paludan ikke er velkommen i deres lokaler. På sine nettsider skriver de følgende:

«Onsdag 7/8 ble Litteraturhuset kontaktet av Selvstendighetspartiet, som booket seg inn i Kverneland fredag 16/8 for det de selv opplyste var en «pressekonferanse». Mandag 12/8 fikk Litteraturhuset informasjon om at denne pressekonferansen var et møte med Rasmus Paludan, som er dømt i to rettsinstanser i Danmark for hatefulle ytringer, og er siktet i ytterligere en sak for det samme.»

Videre henviser Litteraturhuset til at «ytringer som truer eller sjikanerer enkeltmennesker, eller i ord eller bilder utleverer deres privatliv eller fremmer grovt hat overfor minoriteter» er forbudte etter norsk lov, og refererer til «rasismeparagrafen», § 185. 

Det påpekes dessuten at Paludan har ytret at «de fleste negere i Sør-Afrika ikke er begavet nok», og at «det beste vil selvfølgelig være om det ikke er en muslim igjen på jorden».

«For å være helt tydelig: Paludan er ikke velkommen til å snakke på Litteraturhuset, og vi tillater ikke leie hos oss til gjennomføring av et slikt arrangement.»

Dette skriver Litteraturhuset avslutningsvis.

Bekymret 

annonse

Bjørn Christian Rødal, som er valgkampleder for Selvstendighetspartiet og står som kontaktperson for pressekonferansen, sier til Resett at han tror Litteraturhusets beslutning vil kunne forårsake radikalisering. 

– Jeg ser svært alvorlig på det. Jeg blir litt bekymret, skal ikke vi får være med i den demokratiske samtalen? Det gir folk en håpløshet å ikke få delta, å ikke være en del av samfunnet. Det er jo noe av det som virkelig kan ødelegge og radikalisere folk, den frustrasjonen man opplever ved å stenges ute, sier Rødal. 

Politisk press

Han er ikke i tvil om hva som er årsaken til at Litteraturhuset har fattet denne beslutningen.

– Det er en del folk som har twitret om dette og tagget Litteraturhuset og gjort det ubehagelig for dem. Så det kommer av press fra politiske krefter i Norge.

– Vi må jo gjennomføre, så vi blir nødt til å finne et nytt sted.

Les også: Danskenes statsminister: Det finnes mørkere krefter enn Rasmus Paludan i Danmark

Valgkamp

– Dere velger å invitere Paludan, kan det tolkes som en slags omfavnelse av ham og det han står for?

– Både og. Det har jo litt å gjøre med hvordan han er blitt omtalt. Vi vil gi ham muligheten til å møte norsk presse og svare for de beskyldningene han blir møtt av i Norge. Også handler det litt om å være solidariske med ham. Vi ønsker å ha det som en del av vår valgkamp. 

Selvstendighetspartiet har omtalt avslaget fra Litteraturhuset i en pressemelding.

annonse

Resett har kontaktet Litteraturhuset for en kommentar, og avventer tilbakemelding.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon