Aktivister på Island kjemper for at også Island skal få gleden av asylinnvandring. Skjermdump fra Facebook, Refugees in Iceland
annonse
annonse

Den planlagte deportasjonen av to afghanske familier skaper kontrovers på sagaøya, ifølge Iceland Review.

To afghanske familier, Sarwary og Safari, har klart å «flykte» helt til Island, til tross for at de har fått innvilget beskyttet status og oppholdstillatelse i Hellas. Island ønsker av denne grunn å utvise de økonomiske migrantene, og sende dem tilbake til Hellas, helt i henhold til europeiske lover og Dublin-forordningen.

Afghanske migranter trues med utsendelse fra Island. Foto: Golli

Les også: Asylaktivister kontaktet afghanske myndigheter for å forhindre utsendelsen av Abbasi-familien

annonse

Advokater

Men advokatene er selvsagt på saken, og nå argumenteres det som vanlig med «hensyn til barna». Barna lider ifølge støttespillere av psykologiske sammenbrudd som følge av trusselen om å utvises til Hellas, og derfor er utsendelsen satt i bero. Begge familiene har bodd på Island under ett år.

Safari-familien er opprinnelig fra Afghanistan, men har bodd en del år i Iran. Dette gjelder for en stor andel av afghanere som søker asyl i Europa. Fra Iran dro familien til Tyrkia, deretter over sjøen til Hellas, og nå har de altså funnet frem helt til Island.

annonse

En psykolog sier at 14-årige Zainab Safari er for følelsesmessig sårbar til å kunne returnere til Hellas. Zainab går i niende klasse og har planer om å bli lege eller lærer. Hun får stor støtte fra sine islandske medelever.

Les også: Kommunebetalt begravelsesfølge på to afghanerene ble til 7 asylsøkere med UDIs velsignelse

Refugees welcome

Utsendelsen av de to afghanske familiene har møtt stor motstand, og mange islendere ønsker at landet skal ta imot flere flyktninger. Myndighetene har hittil returnert de fleste i henhold til Dublin-avtalen, men presset øker, særlig fra NGOs som Røde Kors, men også fra lokale representanter for UNICEF. Sistnevnte mener islandske myndigheter bryter mot FNs barnekonvensjon.

For øyeblikket er utsendelsen stanset siden barna lider av sårbar mental helse. Asylaktivister ber om at alle sakene behandles på nytt, og individuelt, med hensynet til barnas beste i førersetet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon