Selvstendighetspartiets valgstand på Karl Johan under kommunevalgkampen 2019. Foto: Lena Andreassen
annonse

Torsdag ettermiddag ble en person og ført bort fra Selvstendighetspartiets stand på Karl Johan i Oslo. Vedkommende skal ha oppført seg truende og utagerende.

Resett rapporterte torsdag formiddag at den danske politikeren Rasmus Paludan gjestet Selvstendighetspartiets valgbod på Karl Johan samme dag, fra og med klokken 12. Paludan lot seg intervjue av Resett på plass.

Litt senere ble Resett tipset om at en militant, venstreradikal person ble bortført av politiet, etter å ha oppført seg truende mot Selvstendighetspartiets folk. Et vitne til hendelsen forteller at personen kom tett opp til de som stod på standen, og filmet med en mobiltelefon.

annonse

– Han stod først og kranglet, filmet og var plagsom mot Bernt (Bernt Vatne, Selvstendighetspartiets 4. kandidat i Oslo, red. anm), som ba ham om å gå sin vei. Bernt sa til ham at hvis du fortsetter så har jeg noe å forsvare meg med, og viste til at han hadde forsvarsspray i lommen. Det er en sånn lovlig spray man får kjøpt på Clas Ohlson, forteller vitnet Vidar Elvigen.

Les også: Forteller om sjikane og angrep på stand: – Rev ned skilt, kastet brosjyrer på bakken og kalte oss rasister

Bortvist

annonse

Bråkmakeren ville varsle politiet om Bernt Vatnes forsvarsspray, men endte opp med å selv bli bortvist fra stedet.

– En av kompisene til bråkmakeren hentet politiet, og politiet kom for å se på sprayen til Bernt. Så fikk bråkmakeren beskjed om å fjerne seg og gå vekk. De ville ikke ha ham for nære. Han ble stående og kranglet med politiet, før de tok ham med seg, ransaket ham og kjørte ham vekk, forteller Elvigen. 

– De kom med trusler av typen: «Hvis ikke det hadde vært så mye politi her så…» Det er som det alltid er. Han har fått for seg at vi er nazister, selv om det ikke er tilfelle, og da er vi på en måte fritt vilt. Det er mye politibeskyttelse her nå. Til å begynne med stod radissene helt inntil standen. De stod i veien, og prøvde å forhindre. Så politiet flyttet dem bak en sperre.

– Jeg føler meg mye tryggere nå, sier vitnet til slutt.

Bekrefter

Operasjonsleder Tor Jøkling ved Oslo politidistrikt bekrefter at en person er pågrepet på Karl Johan, i forbindelse med bråk rundt Selvstendighetspartiets stand. 

– Det oppstod en tildragelse. Politiet var kjent med at denne danske Rasmus Paludan skulle dit, og at det kunne medføre uroligheter. Det står i loggen at to personer, karakterisert som venstreradikalere eller tilhørende på venstresiden, ble bortvist klokken 14:02, forteller Jøkling.

En pågrepet

annonse

Det er noen uklarheter i politiets loggføring, der det oppgis at to personer først ble bortvist, og at en person snart ble pågrepet. Jøkling bekrefter imidlertid at kun én person er pågrepet.

– En person har blitt pågrepet i forbindelse med noe hendelser ved denne standen, og det ser ut til at vedkommende kommer fra et venstreradikalt miljø.

– Ble vedkommende så tatt med til stasjonen eller?

– Normalt blir man kjørt i arresten, også blir det eventuelt skrevet en anmeldelse. Her dreier det seg om en som ikke ville følge politiets pålegg, sier operasjonslederen avslutningsvis. 

Les også: Selvstendighetspartiet vil avholde pressekonferanse med Rasmus Paludan – nektes av Litteraturhuset

Militant aktivist

annonse

Lederen for Rødt i Oslo, Siavash Mobasheri, har bekreftet på sin Facebook-side at den pågrepne er den ytterliggående aktivisten Stig Berntsen, som har vært nestleder i Arbeidernes Kommunistparti. Han er bystyrekandidat for Rødt i Oslo.

Det er ikke første gangen Berntsen er aggressiv mot sine meningsmotstandere. I 2005 kom han i medienes søkelys etter at han slo Demokratenes Vidar Kleppe i hodet med en plakat under et valgmøte.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse