Mons Krabbe er en svensk skribent og sikkerhetspolitisk analytiker. Krabbe er også registrert medlem i det nystartede svenske partiet Medborgerlig Samling. På sin blogg 13. januar stiller han spørsmålet: Er det risiko for at massemigrasjonen kan føre til militærkupp i Europa?
Han peker på de enorme forandringer Europa har opplevd de siste tiårene, hvor særlig den massive innvandringen fra muslimske land har skapt nye konfliktlinjer i de europeiske samfunn.
Toneangivende representanter for de muslimske miljøene viser liten eller ingen vilje til å tilpasse seg storsamfunnet, mener Krabbe. Såkalte «utenforskapsområder» blir både flere og større, særlig i Sverige og Frankrike.
Samrøre mellom religiøse og kriminelle krefter øker og skaper egne leveregler og utbredt sosial kontroll for et stort mindretall av befolkningen. I Frankrike har enkelte tatt til orde for at disse områdene skal bli selvstyrende, ikke bare de facto som nå, men de jure. Samtidig øker kravene om at europeere må tilpasse seg islam, helst med velvilje.
Er fremtiden allerede bestemt? Er det for sent å gjøre noe?
Les også: En mulig europeisk borgerkrig diskutert på litteraturfestival i Stavanger
Er militærkupp Europas fremtid?
Kommer hemmelige militær-politiske institusjoner til å ta over makten i europeiske land, som en siste utvei i en desperat situasjon? Krabbe bedømmer at dette er fullt mulig. Det krever at man går gjennom tre stadier:
- At man er bevisst problemene
- At man har vilje til å handle politisk
- At man har vilje til å handle militært
Flere militære ledere har allerede advart mot risiko for borgerkrig i Europa. Patrick Calvar, leder av fransk sikkerhetstjeneste, uttrykte samme bekymring. Nylig var det Macrons innenriksminister Gerard Collomb som i sin avskjedstale kom med en klar advarsel.
Og sist lørdag ble politiet utstyrt med maskinpistoler under de ukentlige demonstrasjonene til De Gule Vestene. Situasjonen i Frankrike er eksplosiv. Hva skjer hvis politiet åpner ild mot demonstranter?
General Pierre de Villiers måtte gå av etter konflikt med Macron i 2017. Villiers har en svært høy stjerne i Frankrike, og flere ledende figurer blant De Gule Vestene har bedt ham om å ta over makten, med vold om nødvendig. 14 franske forsvarstopper forfattet nylig et åpent brev hvor de anklaget Macron for landsforræderi ved å signere FNs migrasjonspakt.
I Tyskland ble et hemmelig militært nettverk avslørt i november. Gruppen besto av omtrent 200 tyske spesialsoldater, og hadde planer om drap på indre fiender når lov og orden kollapset. Miljøpartiets leder Claudia Roth og tidligere president Heiko Maas sto på drapslisten. Gruppen hadde allerede opprettet depoter for lagring av våpen, ammunisjon og drivstoff.
Krabbe spør: Var høyere militære ledere involvert? Eksisterer lignende nettverk i andre europeiske land?
Konklusjonen hans er: Hvis ikke de voksende problemene i Europa kan løses politisk, og hvis ikke den politiske elitens kvelertak på demokratiet kan brytes opp, så kan resultatet bli at slike nettverk til slutt ikke ser noen annen løsning enn å ta makten med vold. Skal demokratiet reddes må utviklingen tas på alvor. Hvis ikke går demokratiet under, og makten vil bli overført til militære ledere, eller til islamistene.