Flere varsler gjeldende en ordfører skal være sendt inn til Senterpartiets sentrale ledelse. Ordføreren anklages blant annet for overtramp mot en kommuneansatt.
En lærer i Hægebostad kommune fikk 21. juni 2017 en muntlig tilrettevisning fra kommunen, etter at hun som privatperson tok kontakt med ordfører Margrethe Handeland (Sp) for å forhøre seg om eventuell bistand til en venninne med økonomiske problemer.
Ordfører Handeland er for øvrig leder av Agder Sp. Resett kjenner ordførerens identitet etter samtale med en person med tilknytning til den angjeldende saken.
Les også: Senterpartiet på vei mot rekordresultat i høstens lokalvalg
Ringte ordføreren for bistand
Læreren, som i kraft av sin stilling også er ansatt i kommunen, ringte ordføreren 10. juni 2017, og forhørte seg med henne om hva slags hjelp kommunen kunne tilby den vanskeligstilte venninnen. Etter denne samtalen tok læreren kontakt med venninnen og gjenga det ordføreren hadde fortalt henne.
Deretter skal venninnen ha kontaktet samtlige medlemmer av formannskapet i kommunen, da hun reagerte på ordførerens opplysninger, som hun hadde fått gjengitt fra læreren. Den vanskeligstilte kvinnen hevdet da at hun hadde fått et opptak av samtalen mellom læreren og ordfører Handeland. Sistnevnte likte dårlig at samtalen dem imellom hadde blitt videreformidlet, og informerte så læreren om at hun ville snakke med rådmannen om saken.
Fikk korreks
Rådmannen hadde deretter et møte med læreren og hennes nærmeste sjef, der læreren mottok en muntlig tilrettevisning fra rådmannen selv, dokumentert i et referat fra møtet. Kommunen anførte at de anså videreformidlingen av opptaket for å være i strid med kommunens etiske regelverk.
Korreksen fra kommunen møtte imidlertid umiddelbar motstand. I brev per 29. juni 2017 ba Utdanningsforbundet kommunen om at tilrettevisningen ble trukket tilbake. Kommunen nektet imidlertid å etterkomme kravet, og fagforbundet klaget 9. oktober saken inn for Sivilombudsmannen.
Les også: Kona til Kristiansands havnedirektør til lokalpolitiker: Min omgangskrets er dannet, det er ikke du
Kritikk fra Sivilombudsmannen
Ombudsmannen har konkludert med at læreren ringte ordføreren som privatperson, og at kommunen ikke hadde rettslig grunnlag for å gi læreren tjenstlig tilrettevisning for å ha gjengitt telefonsamtalen.
– Det er uomtvistet at samtalen fant sted på kveldstid en lørdag på Xs fritid, og at hun ringte fra sin private telefon. Det synes heller ikke å være tvil om at samtalen gjaldt et forhold som ikke hadde noen tilknytning til Xs virke som lærer. Videre foreligger det ingen opplysninger i saken som tilsier at X, i egenskap av å være ansatt i kommunen, på noen måte var involvert i saken hun ringte til ordføreren om, heter det i et referat fra saken, publisert på ombudsmannens nettsider.
Brøt taushetsplikten
Sivilombudmannen gjør det klart at kommunen ikke har anledning til å legge ned forbud mot at ansatte tar opptak av samtaler med kollegaer på fritiden. Dessuten rettes skarp kritikk mot ordfører Handeland, som brøt taushetsplikten da hun ga læreren informasjon om venninnens sak.
Handeland selv ønsker ikke å uttale seg om saken.
– Dersom Resett har spørsmål vedrørende en sak fra Sivilombudsmannen, er det naturlig at dere stiller deres spørsmål til Sivilombudsmannen, slår hun fast overfor Resett.
Resett har forsøkt å få oppnå kontakt med partiledelsen i Sp og den aktuelle læreren for kommentarer til saken. De har ennå ikke besvart forespørslene. Videre har redaksjonen vært i kontakt med den vanskeligstilte kvinnen den aktuelle telefonsamtalen handlet om, men hun har foreløpig avslått å kommentere forholdene